Dobavljači Agrokora nakon drugog sastanka odlučili: Pristajemo na standstill ali uz ovih devet uvjeta

U ponedjeljak ujutro sastali su se predstavnici Vlade s dobavljačima. U večernjim satima ponovno su održali sastanak.

Dobavljači Agrokora na navečer održanom sastanku usuglasili su se da pristaju na standstillaranžman, ali, prije potpisa, traže devetuvjeta koji bi se trebali ispuniti, piše Večernji list.

Tako u roku od 15 dana od datuma potpisa traže plaćanje 25posto svih potraživanja kako bi se osigurala likvidnost, zatim da se preostali dio duga podmiruje mjesečno u iznosu od 10 posto od ukupnog duga, a nekim proizvođačima 15 posto.

Nadalje, traže jamstvo da će sve obveze Agrokora koji se odnose na izdane mjenice ili druge instrumente po kojima su dobavljači regresni dužnici, a koji dospijevaju nakon potpisanog aranžmana biti podmirene ili će ih banke otkupiti i pretvoriti u direktnekreditnelinije.

Pa nadalje traže jamstvo da će se sve mjenice koje članice Agrokor koncerna nisu iskupile ili to neće učiniti do potpisaaranžmana, to učiniti u roku od pet dana od potpisivanja aranžmana.

Zatim, traže da im se u vremenu trajanja aranžmana sva roba plati u dogovorenim rokovima, traže i da ih se obavijesti o isteku aranžmana mjesec dana prije, kao i mogućem produljenju trajanja. A dogovorili su da će u vremenu trajanja aranžmana isporučivatrobu, traže da i Vlada zamrzne svoja potraživanja, te da svi potpisnici preuzmu povlačenja zadužnica ili drugih instrumenata poslanih na naplatu.

Dogovor je i da se ključnim dobavljačim omogući izbor povjerenika koji će nadzirati provedbu izmirivanja obveza prema dobavljačima. I dok je još jučer ujutro bilo jasno da dobavljači nisu složni treba li prihvatiti standstill aranžman ili čekati na donošenje Vladinog zakona o izvanrednoj upravi tzv. Lex Todorić, a neki su čak najavljivali da bi kombinaciju aranžmana i zakona, što je nemoguće, do navečer složili su se aranžman obećava sigurniju budućnost. Interesi su naravno različiti, kako među dionicima procesa, tako i među dobavljačima.

No u zajedničkom dogovoru dotaknuli su se i problema mjenica. Oko 20tvrtki radilo je s Agrokorom preko regresnih mjenica, no veći je problem bio onima koji su radili malo složenije aranžmane s Agrokorom, kroz kojeg su ga na temelju mjenica kreditirali po dobrim kamatama.

Navodno je riječ o nekoliko milijardikuna koji se u bilancama Agrokora ne vide, a neki financijski stručnjaci ih ne mogu niti naći u izvješćima tih kompanija-dobavljača. Navodno se od duga dobavljačima od 16,2 milijardi kuna, čak trećina iznosa odnosi na potraživanja po mjenicama. Od zahtjeva da Vlada odblokira Agrokorove kompanije na temelju poreznog duga, neće biti ništa, jer im je premijer AndrejPlenković poručio da to nije moguće, piše Večernji list.

Facebook Komentari