Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u trodnevnom posjetu Irskoj

Piše: Dražen Prša

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u trodnevnom je državnom posjetu Irskoj. U ovim trenucima razgovara s predsjednikom Michaelom D. Higginsom, koji je našu zemlju posjetio 2013.

Predsjednica će se večeras sastati i s hrvatskom zajednicom, a sutra je očekuju susreti s predsjednikom vlade i drugim državnim dužnosnicima.

U Dublinu će se predsjednica sutra susresti s premijerom Endom Kennyem, koji ju je prije dvije godine kao član EPP-a podupro na hrvatskim predsjedničkim izborima, te održati radne sastanke u irskom parlamentu, među ostalim s članovima Hrvatsko-irske parlamentarne grupe prijateljstva.

U prvih osam mjeseci prošle godine Hrvatska je u Irsku izvezla robe u vrijednosti od 22,6 milijuna eura, a uvezla je u vrijednost od 40 milijuna eura, pokazuju podaci DZS-a.

Prema tim podacima, Irska nije ni među 35 hrvatskih najvećih trgovinskih partnera. Ovaj put predsjedničnin posjet ne prati i gospodarski forum.

Na Trinity Collegeu, najstarijem irskom sveučilištu osnovanom 1592. po uzoru na Oxford i Cambridge, predsjednica će održati predavanje “Europsko jedinstvo u potrazi za otpornošću: Razmišljanja zemlje koja je ušla 28.”.

Posljednjeg dana državnog posjeta Irskoj predsjednica Grabar-Kitarović obići će Galway, grad na zapadu Irske koji je zajedno s Rijekom izabran za europsku prijestolnicu kulture 2020.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Noelom Larkinom, Grabar-Kitarović posjetit će sjedište projekta Galway 2020. i obratit se studentima Nacionalnog sveučilišta.

Galway će do 2020. u taj projekt uložiti 45,47 milijuna eura, a u njemu će kao partneri i potpora sudjelovati i susjedne lokalne vlasti, njih deset.

Facebook Komentari