U Sisku: Plavi baloni za Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Piše: Dražen Prša

Župan Ivo Žinić je u nedjelju, 2. travnja 2017. godine, na simbolički način, puštanjem plavih balona, sudjelovao u obilježbi Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10 000 novorođene djece rađa se 4 do 5 djece s autizmom.

„Na ovaj način željeli smo skrenuti pozornost javnosti da u našem društvu žive djeca koja imaju ovaj poremećaj, da pokušamo pronaći rješenje u ranoj fazi, kada se još može pomoći,“ rekao je župan Ivo Žinić i dodao:

„Na žalost, u Hrvatskoj nema institucije koja bi rješavala ovakve probleme, pa roditelji s autističnom djecom moraju odlaziti u druge države.“

Župan je najavio i pomoć jednoj našoj obitelji koja ima autistično dijete, početkom svibnja bit će organiziran humanitarni koncert za pomoć u troškovima.

„Naša želja, kao županije, je da pokušamo napraviti veći iskorak. S određenim znanstvenim institucijama krenuli smo u razvoj jednog projekta, kako bi na području Topuskog, u našem Lječilištu imali jedan centar, prvi centar u Hrvatskoj, upravo za pomoć autističnoj djeci i njihovim roditeljima.“

Župan je podsjetio i na nedavno potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju projekta „Bolje čitam, bolje pišem, a još bolje govorim“, programa rane detekcije i prevencije smetnji u govoru, pisanju i čitanju kod djece predškolskog i školskog uzrasta.

Sisačko-moslavačka županija obvezala se s 50 000 kuna, Grad Glina s 30 000 i Općina Lekenik s 25 000 kuna financirati stručni rad logopeda za rad s djecom s područja Gline i Lekenika.

Facebook Komentari