IT industrija: Uz mali hardverski dodatak uskoro ćete moći mobitelom testirati pokretljivost spermija

Kreiran je sustav koji provjerava zdravlje sperme s 98 % točnosti.

Bostonski istraživački tim je kreirao sustav koji kombinacijom mobilne aplikacije i jednog hardverskog dodatka ispituje pokretljivost i koncentraciju spermija. Pobuda ovog izuma nije samo eventualna (ne)ugodnosti za testiranje, kažu znanstvenici, nego i drastično snižavanje troškova.

Pametni telefon ima gotovo svatko, a navedena mobilna aplikacija i hardverski dodatak nemaju toliko visoku cijenu – ili barem neće imati kad ugledaju svjetla tržišta.
Da se to i dogodi, mora se pričekati na daljnju doradu prototipa te upit nadležnim regulatornim tijelima za dozvole. U idealnom bi slučaju komplet trebao biti dostupan za kupnju za narednih par godina. Iako već postoje kućni kompleti za testiranje plodnosti, ovo je ipak prvi takav koji može analizirati i koncentraciju i pokretljivost spermija, što je bitno za plodnost. Važna stavka je pouzdanosti od čak 98 %.

„Već sada imamo na tržištu brdo različitih proizvoda za testiranje namijenjenih ženskom dijelu populacije, no kod muškaraca to nije baš tako“, tvrdi Hadi Shafiee, jedan od autora cijelog istraživanja. „Željeli smo smanjiti taj raskorak te pomoći pacijentima da saznaju gdje leži problem kako bi odlučili što dalje poduzeti, bez pritiska.“

Jedan od problema je i to što u javnosti na neplodnost gleda kao na primarno ženski problem i čak u 25 % slučajeva ni nema ni testiranja za plodnost muškarca. Pokazatelji ipak govore da se problemi sa spermom pokazuju u 40 do 60 % slučajeva kod parova koji se bore s neplodnošću.

Razvijeni korisni komplet za sada nema ime, no osim aplikacije tu je komad hardvera koji ima optički dodatak za kameru pametnog telefona i mikročip. I čip i optika za izradu stoje oko 5 američkih dolara, dok klasični analitički alati znaju stajati i na desetke tisuća dolara pa zato manje klinike nemaju takvu opremu i osoblje im analizira uzorke mikroskopom. Takav način se ipak ne može natjecati s točnošću računalne obrade.

Korištenje je jednostavno: uzorak sperme se smješta na čip jednokratne uporabe i stavlja se u utor za optičku analizu koji je montiran na pametni telefon. Otvaranjem aplikacije korisnika se vodi po koracima za testiranje pa on može odabrati hoće li spremiti podatke, poslati ih svom liječniku ili ih ipak izbrisati.

Facebook Komentari