Tko su dvije novinarke koje će za Dan žena dobiti nagradu „Najutjecajnija hrvatska žena“

Nagrada “Utjecajne hrvatske žene” prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskoga podrijetla, a bit će dodijeljene dvadeset dvjema istaknutim ženama iz Hrvatske i hrvatskih zajednica diljem svijeta. Među njima ove godine su i dvije novinarke, obje iz Njemačke. To su Neda Caktaš i Marijana Dokoza.

Nagrada “Utjecajne hrvatske žene” koju dodjeljuje Hrvatska ženska mreža (The Croatian Women’s Network) sa sjedištem u Torontu pokrenuta je radi prepoznavanja i povezivanja žena iz hrvatskih zajednica u svijetu, a koje su angažirane, inovativne i utjecajne u svojim područjima rada. Ove godine nagradu će dobiti 22 žene hrvatskog porjekla, a uz njih nagrada “Buduće liderice”/”Future leaders” bit će dodijeljena trima poduzetnim mladim ženama ispod dvadeset godina koje su pokazale izuzetan talent već u ranoj dobi.

Povodom Međunarodnog dana žena, ovo lijepo priznanje za svoj dosadašnji rad u Zagrebu će primiti: Neda Caktaš, Branka Ćubelić, Ivana Čulo, Marijana Dokoza, Ivančica Dvoržak Schrunk, Tamara Gazdić-Alerić, Petra Gregoritz, Mara Letica-Saad, Mara Lukač-Steir, Ana Matulić, Andrea Novak Neumann, Delfa Kosic, Nika Pinter, Anita Šalić, Anđelina Šokić, Gabriela Elena Spanić Utrera, Nela Sršen, Silvija Šušnjić, Suzana Tkalčić, Ksenija Uroić, Blanka Vlašić i Dijana Zadravec. One su izabrane između 75 nominiranih žena iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Kanade, Meksika,Njemačke, Sjedinjenim Američkih Država i Švicarske.
Prvi put počasnu nagradu “Friends of Croatia” dobit će dr. Esther Gitman zbog njenih zasluga u širenju istine o životu i radu blaženog kardinala Alojzija Viktor Stepinca.

Kako smo već spomenuli, među dobitnicama su i dvije novinarke, čime je samo potvrđeno koliko je za hrvatsko iseljeništvo značajan inofrmativni rad. Uz svoj primarni, novinarski posao. Neda Caktaš se istaknula i brojnim drugim aktivnostima u hrvatskoj zajednici. Dok njezina kolegica, također dobitnica nagrade, Marijana Dokoza radi u medijima na hrvatskom jeziku dr. Caktaš piše za njemačke medije, što je prilika da u njemačkom informativnom prostoru promovira interese Republike Hrvatske, ali i hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Po svom temeljnom obrazovanju Neda Caktaš je doktorica dentalne medicine, ali je spletom životnih okolnosti završila u novinarskim vodama, gdje vrlo uspješno plovi. Ona je i predsjednica Hrvatske kuće München, dopredsjednica Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke i dopredsjednica Matice Hrvatske München. Posebno je aktivna prilikom organiziranja raznih susreta hrvatskog iseljeništva s kulturnim i javnim djelatnicima iz domovine. Pokazala je veliko umijeće u organiziranju dočeka hrvatskih političara među Hrvate u Münchenu. Svojim svjetonazorom i načinom rada Neda Caktaš aktivnosti hrvatske zajednice želi održati na razini koja priliči narodu iz srednjoeuropskog kulturnog kruga. Njezina nastojanja da se rad hrvatskog iseljeništva otgne od isključivo egzistencijalnih pitanja nije uvijek poravovremeno prepoznat, ali upornost i ustrajnost je najčešće dovedu do uspjeha.

Njezina kolegica Marijana Dokoza je među najzaslužnijima za održavanje dobre informiranosti Hrvata u Njemačkoj na hrvatskom jeziku. Ova novinarka i književnica urednica je mjesečnika za Hrvate u iseljeništvu Fenix Magazin. Marijana Dokoza je nagradu “Utjecajne hrvatske žene’” dobila u kategoriji Vodstvo i Inovacije, a Neda Caktaš u kategoriji Leadership i inovacije. (A.G.)

Facebook Komentari