Sudski ratovi: Hrvatski liječnički sindikat na Ustavnom sudu uspio protiv sindikata Spomenke Avberšek, koja je sad u SDP-u

Ustavni sud RH je odlukom Broj: U-III-4550/2016 od 25. siječnja 2017. usvojio ustavnu tužbu Hrvatskog liječničkog sindikata podnesenu protiv odluke Vrhovnog suda RH kojom je Hrvatskom liječničkom sindikatu povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje uskratom prava na pristup sudu.

Ustavni sud je predmetnom odlukom ocijenio da je rješenjem Vrhovnog suda 7. lipnja 2016., na štetu Hrvatskog liječničkog sindikata, počinjena povreda postupovnih pravila o dopustivosti izjavljivanja revizije, a što je u konačnici rezultiralo nemogućnošću Hrvatskog liječničkog sindikata ostvariti pravo na pristup sudu.

Naime, Vrhovni sud je prošle godine odbacio reviziju Hrvatskog liječničkog sindikata iz formalnih razloga jer u reviziji navodno nije bila označena vrijednost predmeta spora. Tako je Vrhovni sud iz formalnih razloga odbio odlučiti u sporu koji se odnosi na ništetnost Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja od 27. listopada 2011.

Od Općinskog radnog suda u Zagrebu utvrđenje ništetnosti je tražio Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi koji je tada vodila Spomenka Avberšek, a Hrvatski liječnički sindikat je bio protiv utvrđenja ništetnosti, upravo kao i država koja se u sporu našla u ulozi tužene.

Presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu od 22. siječnja 2013. prihvaćen je zahtjev Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi na utvrđenje da je Kolektivni ugovor, sklopljen između tužene – Republike Hrvatske s jedne strane i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske i Hrvatskog liječničkog sindikata, sklopljen na nezakoniti način, da je kao takav ništetan i bez pravnog učinka te je tuženoj naloženo da tužitelju plati troškove parničnog postupka s pripadajućim zateznim kamatama.

Navedenu presudu potvrdio je drugostupanjski sud, s čim se nije složio Hrvatski liječnički sindikat pa je izjavio reviziju, ali ju je Vrhovni sud odbacio kao nedopuštenu.

Odlukom Ustavnog suda rješenje Vrhovnog suda je ukinuto pa Vrhovni sud sada mora ponovno odlučiti o reviziji Hrvatskog liječničkog sindikata.

Politički obračun

Naime, riječ je bila zapravo o obračunu Spomenke Avberšek i tadašnjeg ministra zdravstva, HDZ-ovog Darka Milinovića.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi u listopadu 2011. godine zatražio je od suda da zaustavi potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva između ministra Darka Milinovića i preostala tri sindikata u zdravstvu. Avberšek je na to odlučila nakon što Milinović nije uvažio njene primjedbe prema kojem je sindikalni tim nelegalno pregovarao te nije poštivana procedura, a koje su prosljeđene Općinskom državnom odvjetništvu od kojeg je zatraženo pokretanje postupka mirenja. Ovome su prethodili kolektivni pregovori započeti u siječnju 2011.

“Zakonskim putem ćemo dokazati da pregovori nisu obavljeni u skladu sa zakonom i da nije poštivana procedura. Kada počinju novi pregovori, što je kod nas bio slučaj, Ministarstvo mora pozvati sve sindikate, kojih je trenutno 17, na dogovor oko članova pregovaračkog odbora. Budući da dogovori u pravilu ne budu uspješni, GSV treba prebrojati članstvo i na temelju tog broja odrediti legitimne pregovarače. A to se u ovom slučaju nije dogodilo”, objašnjavala je Avberšek. “Moram vjerovati da Vlada i premijerka Jadranka Kosor znaju što se događa i da neće dati ‘zeleno svjetlo’ nelegalnom kolektivnom ugovoru”, rekla je tada Avberšek.

Avberšek u travnju 2016. godine i formalno ušla u SDP

Iznenađenje na listi kandidata za Predsjedništvo SDP-a lani u listopadu je, ili nije, bila sindikalistica Spomenka Avberšek, koja je u tu stranku ušla u travnju.

‘Svoje privatno opredjeljenje nikada nisam krila i to su svi znali, ali nikada to nisam koristila u svom sindikalnom poslu. Onog časa kada sam otišla u mirovinu i prestala vršiti funkciju sindikalnog čelnika odlučila sam da se priključujem jedinoj opciji, a socijaldemokracija je svuda nešto što se naslanja na sindikat i obrnuto. To je moje opredjeljenje. Jedino što nikada nisam imala SDP-ovu iskaznicu’, kaže Avberšek za tportal.

Iako je u stranci tek od travnja, Avberšek smatra da je i svojim sindikalnim radom pokazala da je uvjereni socijaldemokrat. ‘Učlanila sam se u SDP jer smatram da socijaldemokracija mora postojati u ovoj zemlji, ali na tragu prave socijaldemokracije. Da ne šaramo, da budemo vrlo transparentni i vrlo jasni, a mislim da neki put ni članovi nisu znali u koju frulu pušemo’, kazala je Avberšek.

Jasno je rekla i da kao budućeg predsjednika podržava Davora Bernardića. ‘Bernardića pratim jer sam i sama u Zagrebu i on ima moj glas. Kod mene nije bilo dileme bez obzira kako ću proći. Moramo biti jako otvoreni. Programe će iznositi svi i možemo napisati najbolji program, ali ono za što moraš dobiti ili ne moraš dobiti povjerenje svojih članova – to je rad. Program je nešto jednokratno, a dosta njih koji su se kandidirali u tim programima spominje stvari koje su mogli promijeniti jer su bili u samom vrhu stranke’, rekla je Avberšek.

Facebook Komentari