Slovački zastupnik Mikolášik i Marijana Petir na molitvenom doručku u Sisku

Piše: Dražen Prša

Slovački zastupnik u Europskom parlamentu Miroslav Mikolášik (EPP) na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir posjetio je Hrvatsku gdje je danas sudjelovao na četvrtom tradicionalnom “Molitvenom doručku Sisačke biskupije”, u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Zastupnik Mikolášik u pratnji zastupnice Petir susreo se sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, a nakon toga je na Molitvenom doručku Sisačke biskupije održao glavno izlaganje te je sudjelovao u diskusiji.

„Nisam želio postati političar, to sam postao slučajno. Inače sam liječnik, i to nije moja profesija već poziv. Smatram kako je normalno da liječnik vodi brigu o svakom čovjeku – od nerođenog djeteta do starijeg čovjeka. Ne morate biti liječnik da biste znali da ako se izvrši abortus, jedan život se gasi“, naglasio je zastupnik Mikolášik koji u Europskom parlamentu vodi Radnu grupu za bioetiku i ljudsko dostojanstvo Europske pučke stranke.

„U Europskoj uniji postoje zemlje koje ne štite život od njegova početka do kraja a četiri zemlje dozvoljavaju eutanaziju, rekao je Mikolášik koji se zalaže za zaštitu života od začeća do smrti i za promicanje palijativne skrbi.

Odgovarajući na pitanje kako biti političar i katolik, zastupnica Marijana Petir rekla je kako se jedino zajedničkim radom mogu postići promjene za dobro naroda i da jedni drugima trebamo biti poticaj i podrška.

„Moramo zadržati ljudskost u našem političkom radu i težiti boljem. Ne tražiti samo razlike među nama već ono što nas spaja. Ne treba zatvarati vrata i okretati leđa svojim političkim neistomišljenicima, već pokušati u dijalogu tražiti rješenja bez obzira na razlike jer zajedno trebamo raditi za opće dobro i biti u službi ljudi”, rekla je Petir na čiju inicijativu je prije četiri godine pokrenut Molitveni doručak Sisačke biskupije.

Ona je rekla da Isus nije došao ekskluzivno samo zbog nekih na svijet nego zbog svih nas i sve nas zove da ga slijedimo, a na nama je izbor što ćemo učiniti.

Nakon Molitvenoga doručka u Sisku, u Zagrebu su se zastupnici Petir i Mikolašik susreli s predstavnicima civilnog društva koji svoj rad temelje na zaštiti općeljudskih vrijednosti.

Tradicionalni molitveni doručak Sisačke biskupije održan je četvrti put, okupio je osobe iz vjerskog, kulturnog i političkog života, predstavnike županija, gradova općina i župa s područja Sisačke biskupije.

Pokrenut je na inicijativu Marijane Petir koja je uključena i u organizaciju Europskog molitvenog doručka u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a 2. veljače sudjelovala je i na 65. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu.

Share This Article