Žena s kanadskim i turskim državljanstvom uhićena jer je na društvenoj mreži kritizirala Erdogana

Kanađanka s dvojim državljanstvom zadržana je u turskom pritvoru jer je navodno uvrijedila predsjednika Tayyipa Erdogana.

Ece Heper (50) iz Ontaria uhićena je 30. prosinca u gradu Kars na sjeveroistoku Turske, njezin odvjetnik Sertac Celikkaleli kazao je za Canadian Press.

Kanadski dužnosnici kazali su kako nude konzularnu pomoć, no od toga nisu htjeli otkriti.

Naime, turski kazneni zakon kaže da onaj koji uvrijedi predsjednika može završiti u zatvoru na četiri godine.

Prijatelj zatvorene, Emrah Bayram, kazao je za BBC da je Heper uhićena zbog objava na Facebooku u kojima je kritizirala predsjednika Erdogana.

– To je smiješno, samo je iznijela svoje mišljenje – smatra Bayram.

Njezini prijatelji tvrde kako Haper ima nekih zdravstvenih problema i zabrinuti su da bi u pritvoru mogla ostati bez lijekova. Također, strahuju da bi mogli proći mjeseci do suđenja pa su kontaktirali organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog njenog slučaja.

Gotovo 2000 slučajeva zbog vrijeđanja Erdogana otvoreno je posljednjih godina, a među optuženima je i bivša miss Turske kako i 16-godišnji učenik.

Jedan je muškarac osuđen zbog vrijeđanja predsjednika te je dobio jednu godinu uvjetne kazne nakon što je podijelio sliku koja uspoređuje Erdogana s likom iz filma Gospodara prstenova, Golumom.

Share This Article