12.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Stazić podigao temeperaturu u Saboru oko zapošljavanja kuma Bože Petrova u Hrvatskim...

Stazić podigao temeperaturu u Saboru oko zapošljavanja kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama

SDP-ovac Nenad Stazić u Saboru kazao je kako upravno vijeće Hrvatskih voda drastično izmijenilo statut i snizilo kriterije zbog izbora ravnatelja, Nikola Grmoja objasnio imenovanje njegovom stručnošću i dokazanošću.

“Neki kažu da se to radi kako bi tamo mogao dovesti kum Bože Petrova. Odjednom nije potrebna ni diploma ni petogodišnje iskustvo. Sve se to radi da bi se tamo mogao dovesti kum Bože Petrova za kojeg nitko van Metkovića nije čuo. Da netko ovo propiše kao kriterije spada u bezobrazluk”, rekao je Stazić.

Slobodna objavila

Upravno vijeće Hrvatskih voda drastično je snizilo kriterije za izbor zamjenika ravnatelja te tvrtke, kako bi na to mjesto mogao doći prijatelj Bože Petrova iz Metkovića Mario Bukmir.

Štoviše, osim suradnje iz vremena kada je Božo Petrov bio gradonačelnik Metkovića, prvog čovjeka Mosta s Mariom Bukmirom veže i kumstvo.

Petrov je, naime, postao krsni kum Bukmirovu djetetu nakon što je on izabran da bude voditelj projekta “Metković” d.o.o. za povlačenje novca iz EU fondova s ciljem poboljšanja vodne infrastrukture grada Metkovića.

Umjesto visoke stručne spreme i najmanje pet godina iskustva na rukovodećim poslovima u vodnogospodarskim djelatnostima – bez čega do sada nije bilo moguće postati zamjenikom generalnog direktora – Upravno vijeće Hrvatskih voda, na čijem se čelu nalazi Mostov ministar Slaven Dobrović, 10. studenog je, izmijenivši Statut Hrvatskih voda i uputivši ga Vladi na usvajanje, odredilo potpuno nova pravila.

Vlada na potezu

Prema njima, zamjenikom generalnog direktora može postati i osoba s višom stručnom spremom koja, osim formalnog obrazovanja, posjeduje i “posebne vještine poput organizacije i koordinacije za donošenje odluka za koje je ovlašten, motiviranje radnika i davanje uputa za rad”.

Sve ove općenite formulacije trebale bi zamijeniti radno iskustvo na rukovodećim poslovima koje je do sada bilo propisano kao imperativ za ovu visoku poziciju. Ove izmjene Statuta na svojoj sjednici treba potvrditi i Vlada i time definitivno dati zeleno svjetlo da na ključnu operativnu funkciju u Hrvatskim vodama dođe Mostov čovjek bez fakultetske diplome.

Bukmir, inače inženjer građevine s višom školskom spremom, voditelj je projekta “Metković” za povlačenje novca iz EU fondova i nema pet godina staža na rukovodećim pozicijama. Ipak, on bi, zahvaljujući ovako velikodušnoj korekciji Statuta Hrvatskih voda, lako mogao osvanuti na mjestu zamjenika generalnog direktora te javne tvrtke od strateškog državnog interesa, čiji je godišnji proračun vrtoglavih tri milijarde kuna.

A Most time poništiti vlastito inzistiranje na stručnim ljudima u državnim tvrtkama i institucijama, ali i borbu protiv političkog kadroviranja za koju su oštro kritizirali ostale stranke.

Da ne bude zabune o stvarnim motivima za ovakvu neobičnu statutarnu promjenu, u odluci je ona doslovno pojašnjena riječima da je cilj novih kriterija da se “proširi krug osoba koje mogu biti imenovane zamjenikom generalnog direktora”.

I dok je u nadležnosti Vlade imenovanje čelnog čovjeka Hrvatskih voda, za izbor njegova zamjenika nadležno je Upravno vijeće ove javne ustanove, u kojemu većinu ima Most.

Predsjednik Upravnog vijeća je ministar zaštite okoliša prof. dr. Slaven Dobrović. Njegov zamjenik je Mostov zastupnik prof. dr. Davor Romić. Članica ovog tijela je i zamjenica metkovskoga gradonačelnika Katarina Ujdur. U Upravnom vijeću je i prof. dr. Davor Ljubas, Dobrovićev kolega sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, HDZ-ovac Božo Galić, Bernardica Rubčić te predstavnik radnika Zoran Čavlović. Čime Bukmirov izbor, nakon krojenja kriterija po njegovoj mjeri, postaje sasvim realna opcija.

Jedan zamjenik

Izmjenama Statuta Hrvatskih voda ukinute su dvije pozicije zamjenika generalnog direktora. Prema dosadašnjoj praksi, čelni čovjek Hrvatskih voda ima dva zamjenika: jednog nadležnog za Dunavski slijev, a drugog za Jadranske sljevove. Budući generalni direktor Hrvatskih voda imat će sada samo jednog zamjenika.

Ovakva je odluka donesena, navodi Upravno vijeće, s ciljem povećanja učinkovitosti, racionalizacije poslovanja i bolje operativnosti u području Hrvatskih voda. No, ako je cilj bila racionalizacija, nejasno je zašto se uvode dva potpuno nova radna mjesta koja do sada nisu postojala: mjesta dvojice pomoćnika generalnog direktora.

Pa se broj rukovodećih osoba u vrhu Hrvatskih voda s dosadašnje tri zapravo povećava na četiri osobe.

Nikola Grmoja danas u saboru novinarima kaže da se kum Bože Petrova dokazao na drugim projektima, a kriteriji Hrvatskih voda su se već ranije mijenjali.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR