Vakula: na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimiru moguć snježni pokrivač debljine 1 cm i veći

Kao i u dosadašnjem dijelu studenoga, i u nastavku njegove prve polovice, pa i poneki dan dulje, valja nam se prilagoditi promjenljivom vremenu – te relativno hladnom, hladnijem od prvog desetodnevlja studenoga, čija je srednja temperatura zraka bila oko prosječne za doba godine, štoviše, ponegdje, i na moru i na kopnu, i za 1 do 3 °C viša nego što je uobičajeno, prognozira HRT-ov Zoran Vakula.

Još veće upozorenje zaslužuju oborine – u petak i subotu često ponovno i obilnije, uz i više od 30 litara kiše po četvornome metru, a mjestimice na Jadranu i područjima uz njega do subote navečer i više od 100 litara pa će u mnogim mjestima već biti nadmašena prosječna količina oborine za cijeli studeni. Podrobnije prognoze i upozorenja o razdobljima padanja i količinama po područjima Hrvatske prognostičari DHMZ-a objavljuju u europskom MeteoAlarm sustavu, a i u HRT Meteo aplikaciji za mobilne telefone.

Osim kiše, i snijeg zaslužuje spominjanje. Štoviše – i upozorenje!

Premda je snijega već bilo, i još ga ponegdje ima, uostalom, za studeni njegovo padanje nije neuobičajeno, zimske će službe gotovo sigurno već u noći na subotu imati posla u gorju, osobito u Gorskom kotaru, gdje će do subote ujutro pasti uglavnom više od 10 cm snijega, a tijekom subote mjestimice dodatnih desetak cm. Pritom će snijeg padati, a ponegdje se i zadržavati na tlu i u nizinama središnje Hrvatske, i dijela istočne. Ostvare li se prognoze, za što postoji umjerena vjerojatnost, i izmjeri li se tijekom nekog od sljedećih jutara na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimiru snježni pokrivač debljine 1 cm i veći, to će biti za prvu polovinu studenoga jedan od rjeđih događaja u povijesti mjerenja, koja na ovoj postaji postoji od 1949. godine.

Vjetar će mnogima na Jadranu mrsiti kose, a i prouzročiti znatnije nevolje, pa i zastoje u prometu, barem katamaranskom. Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a posebice upozoravaju na mjestimične olujne udare najprije juga, zatim sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra, u noći na subotu na sjevernom Jadranu i bure. A i na ponegdje jače valovito more, visine valova i do 4 metra.

Na dodatna (ne)meteorološka upozorenja valja upozoriti i sve učesnike u prometu na kopnu, posebice one koji planiraju na neku od mnogobrojnih veselica u slavu mladog vina. Ne samo što će ceste većinom biti mokre i vlažne, neke čak i pokrivene snijegom ili imati raskvašeni snijeg, nego će i provjera na cestama biti više nego u obične dane, ne samo u petak, nego osobito za vikend.

Poslije Martinja ponegdje će biti inja.

Prestanak oborina i barem djelomično razvedravanje vrlo je vjerojatno potkraj subote i osobito u nedjelju, nakon koje ćemo u većini Hrvatske imati nekoliko suhih dana – stabilnih, ali relativno hladnijih, u unutrašnjosti uglavnom s jutarnjom maglom i minusima, koji će ponegdje stvarati i inje. A zatopljenje? Ono je pak vrlo vjerojatno sljedeći vikend…

Facebook Komentari