Zašto je Predsjednici RH pala popularnost? Njeni PR stručnjaci ne znaju, vrijeme smješkanja je prošlo

Piše: Dražen Prša, USB Lijepa naša

Prema najnovijoj anketi Cro Demoskopa predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i dalje pada rejting te se sada nalazi na trećem mjestu rang-liste političara s izborom od 14,3 posto. Na tronu najpopularnijih hrvatskih političara nalazi se predsjednik HDZ -a i izgledni mandatar nove Vlade Andrej Plenković kojeg pozitivno doživljava 21,9 posto ispitanika.

Pod pretpostavkom točnosti anketa čija je spoznajna vrijednost vrlo često upitna opravdano se postavlja pitanje koji su razlozi pada popularnosti Kolinde Grabar Kitarović, odnosno činjenice kako nikada do sada aktualni predsjednik nije imao tako nizak rejting. Postavlja se i pitanje ima li predsjednica razloga za zabrinutost.

Jedan od razloga pada popularnosti predsjednice zasigurno je pojava Andreja Plenkovića na hrvatskoj političkoj sceni. Birači su u Plenkoviću prepoznali novog lidera, ali prije svega civiliziranog političara koji svojim dosadašnjim nastupom odudara od svega što smo do sada imali prilike vidjeti.

Umornoj od filozofske teze cikličkog kretanja povijesti, ponavljanja političkih djelovanja i povijesnih stanja Plenković je javnosti dao nadu da postoje orijentiri i putovi koji vode određenom cilju, u središte. Dano povjerenje uzdiglo je šefa HDZ-a i na tron popularnosti i istisnulo Kolindu.

Kontinuirani pad popularnosti može se povezati i s njenom snažnom podrškom kurikularne reforme, oštrim osuđivanjem NDH i ustaških zločina te otvaranjem dijaloga sa Srbijom što se nije dopalo desno orijentiranom glasačkom tijelu. Onaj dio umjerenih birača uglavnom ne vjeruje predsjednici i podršku Jokiću koja je odjeknula u javnosti protumačili su proračunatim i populističkim kad je shvatila jačinu ovog pokreta.

Iako se možda na prvu ne čini razumno, odlazak Zorana Milanovića s mjesta predsjednika SDP-a jedan je od razloga i pada popularnosti predsjednice. U sukobu s nedoraslim, površnim, neodgovornim i bahatim političarom koji je bio u kroničnom nesporazumu sa stvarnošću i sa samim sobom Kolindi je popularnost rasla. Odlaskom Milanovića predsjednica više nije bila u fokusu javnosti i popularnost je padala.

Da politika nikad nije poznavala istinoljublje zna i Kolinda. Njezini populistički nastupi i bacanje političkih spinova poput ulaženja u domenu izvršne vlasti, poput putujućeg Ureda po Hrvatskoj i spuštanja s elitnog Pantovčaka među „obične smrtnike“ kao nastavak Mesićeve i Josipovićeve „kavice s građanima“ bili su prepoznati…

Kolinda zajedno sa svojim PR stručnjacima trebala je shvatiti da je vrijeme smješkanja, mahanja pred kamerama i vrijeme zamagljivanja istine iza nas.

Ovakav dojam ostavljen u javnosti zasjenio je i Kolindine dobre poteze, posebice na međunarodnom planu, poput procesa Brdo-Brijuni, suradnje sa zemljama na potezu Baltik – Crno more – Jadran, kao i njezin pokušaj obnove narušenog dijaloga s Mađarskom i Slovenijom, bez kojih Hrvatska ne može postati energetsko čvorište.

Čini se da je u nizu većih ili manjih razloga pada popularnosti najvažnije Kolindino poimanje predsjedničke funkcije. Prikrivena osobnost malo po malo izlazila je na površinu i pokazala da je želja za objektivom i samo promocijom jača od bilo čega..

Dio Kolindine narcisoidnosti kao dio osobnosti javnost je prepoznala i javnost je kaznila. Predsjednica RH ima razloga za zabrinutost.

Leinert Novosel o padu Predsjednice: savjetnička ekipa mora biti znatno jača od onoga koga savjetuje

Predsjednica RH u Rijeci komentirala optužnice iz BiH, ali i pad svoje popularnosti u javnosti

Facebook Komentari