28.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Predsjednica RH u Rijeci komentirala optužnice iz BiH, ali i pad svoje...

Predsjednica RH u Rijeci komentirala optužnice iz BiH, ali i pad svoje popularnosti u javnosti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ponovo je u Rijeci komentirala optužnice protiv Hrvata u BiH, rekavši da se odavno zna da takve optužbe i optužnice postoje, ali da za konkretno uhićenje u Orašju nije imala informacije, piše riječki Novi list.

– Idemo to raščistiti: za probleme s optužnicama u BiH sam znala, kao i cijeli državni vrh, znamo da postoje, ne znamo koliko, ali znamo da se odnose na ljude iz HVO-a i Hrvatske vojske. No, za ovo konkretno uhićenje nismo znali, ni ja ni ostali u državnom vrhu, pogotovo što se sve događalo dva dana nakon što je premijer Plenković bio u posjetu BiH i poslao izuzetno pozitivne poruke o potpori BiH na putu ka EU i daljnjem uređenju države, za koju znamo da nije do kraja politički emancipirana sve dok ima međunarodnog predstavnika, kazala je.

– Mi poštujemo neovisnost pravosuđa, ali nije korektno optužnice koristiti u političke svrhe, kazala je Grabar-Kitarović. Po njoj, uhićenje je negativno odjeknulo, uznemiruje se hrvatsko stanovništvo u BiH i hrvatski narod na tom prostoru, i proizvodi se situacija nemira koja bi mogla rezultirati političkim procesom odlaska Hrvata iz BiH.

– Mi moramo voditi računa o zaštiti svakog hrvatskog državljanina, a ako postoji sumnja u ratne zločine, tada hrvatski državljani moraju biti procesuirani u Hrvatskoj, kazala je Grabar-Kitarović. Na pitanje da komentira pad svog rejtinaga, koji je sad na 11 posto po posljednjem istraživanju, kazala je da agencije provode ankete koje se kasnije na izborima redovito pokazuju netočnima.

– Ovo nije anketiranje, nego anketarenje. Mi kao državnici naravno moramo voditi računa o rejtingu države, a ne o svom osobnom rejtingu i popularnosti, ali mislim da bi se agencije koje provode ova istraživanja trebale ozbiljno zamisliti jer njihove projekcije vrlo često ne odgovaraju kasnijim izbornim rezultatima. Uostalom, u zemljama u kojima sam ja živjela ta se istraživanja ne provode tako često, ovo sve već postaje kontraproduktivno, a naravno da se, kad radite, ne možete svidjeti svima. No, izbori su jedini pokazatelj, zaključila je, piše Novi list.

Predsjednica je u Rijeci dala eksplicitnu podršku trima projektima – otvorenju CZGO Marišćina, projektu EPK 2020. i gradnji LNG terminala na Krku.

Zašto je Predsjednici RH pala popularnost? Njeni PR stručnjaci ne znaju, vrijeme smješkanja je prošlo

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR