Ministarstvo donijelo protokol, pa će dijete bez odgovarajuće skrbi kraće boraviti u sustavu

Adopta, udruga za potporu posvajanju, zadovoljna je Protokolom o postupanju u postupcima posvojenja te Protokolom o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske. Riječ je o protokolima koje je donijelo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Protokol o postupanju u postupcima posvojenja obvezuje Centar za socijalnu skrb na izradu plana za posvojenje s jasnim rokovima za svaki dio postupka.

„Zahvaljujući rokovima postupak se ubrzava, pa će dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi kraće boraviti u sustavu. Vjerujemo da će pri izboru posvojitelja centri za socijalnu skrb i unutar novih formalnih okvira biti vođeni najboljim interesom djeteta“, kazala je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović te navela da centar može i odbiti roditelje koje ne smatra odgovarajućima za dijete.

U Adopti pohvaljuju što će djeca koja ispunjavaju uvjete za posvojenje, u registru Centra za socijalnu skrb biti predstavljena samo s osnovnim podacima. To znači da u njemu neće biti navedena imena ni drugi podaci koji bi mogli voditi do diskriminacije. Time se olakšava posvojenje određenih skupina teže posvojive djece. Uvid u registar nije za javnost nego ga potencijalnim posvojiteljima omogućuje isključivo socijalni radnik koji im pomaže u postupku posvojenja.

U slučaju da dijete ne pronađe posvojitelje u Hrvatskoj, omogućuje se međunarodno posvojenje. Taj postupak detaljno razrađuje Protokol o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske.

„U svakom, pa tako i međudržavnom posvojenju izrazito je bitna priprema djeteta. Zbog toga je dobro da doneseni protokol određuje minimalan broj susreta djeteta s potencijalnim posvojiteljima koji ovisi o njegovoj dobi. Potencijalni se posvojitelji s djecom mlađom od tri godine trebaju družiti najmanje svakodnevno 7 dana, a s onom starijom najmanje svakodnevno deset dana“, pojašnjava Bonacci Skenderović.

Još se ne zna kada će se protokoli početi primjenjivati, no Adopta se nada da će to biti čim prije.

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.
dunja-bonacci-skenderovic

Share This Article