HAZU: predstavljanje knjige Farmakogenetika u kliničkoj praksi – iskustvo 16 korištenih ljekova

U petak s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 će se održati predstavljanje knjige FARMAKOGENETIKA U KLINIČKOJ PRAKSI – ISKUSTVO S 16 LIJEKOVA KORIŠTENIH U KLINIČKOJ PRAKSI. Autori i urednici knjige su prof. dr. sc. Wolfgang Höppner i prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Knjiga je pisana na 3 jezika (njemački, hrvatski i engleski) zbog velikog interesa izvan RH i predstavlja predstavlja početak sustavnog uvođenja personalizirane medicine u RH, a ideja je da Bolnica Sv. Katarina, njemački BioGlobe i Genos razviju prvi europski model optimizacije farmakologškog liječenja i značajnog smanjivanja štetnih učinaka lijekova kao i smrtnosti povezane s tim štetnim učincima.

Stalno se na umu mora imati sljedeći podatak: “Vodeći američki medicinski časopis JAMA je objavio da godišnje samo u SAD-u više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova imaju ozbiljne štetne popratne pojave, dok njih više od 100 000 zbog toga i umre.” Cijeli koncept knjige predstavlja njemačko-hrvatski “Know how” koji uključuje suradnju molekularnih biologa, inžinjera medicinske biokemije i kliničara raznih profila s ciljem optimizacije terapije.

O tome koliko ovaj model znači za uštede u sustavu zdravstvene zaštite ne treba posebno govoriti i zbog toga je Europska komisija formirala skupinu s ciljem što skorije implementacije personalizirane medicine u zdravstvene sustave država članica EU. Za sada u tome prednjačimo.

Promociji će nazočiti uzvanici iz Republike Češke, Njemačke i nekih drugih država.

Facebook Komentari