Gradsko vijeće Grada Karlovca: prihvaćeno izvješće gradonačelnika Jelića o polugodišnjem radu

FOTO: Dražen Prša

AUTOR: Dražen Prša

Na 30. Sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca, gradonačelnik Damir Jelić podnoseći izviješće o radu tijekom prvih šest mjeseci ove godine izdvojio je da su osnovna načela po kojima će se voditi otvaranje novih radnih mjesta, razvoj turizma u svrhu razvoja radnih mjesta i društveno socijalna osjetljivost, što će u biti i činiti tri odrednice Strategije razvoja grada Karlovca.

U svom je izviješću izdvojio neke od najvažnijih projekata kao slatkovodni akvarij, muzej na Turnju i vrtić Rakovac. Napomenuo je i ostale, ne manje važne projekte kao što su Nikola Tesla, zona Gornje Mekušje, nogostup Tušilović, davanje u zakup Starog grada Dubovca, te projekte za Dubovac.

Grad Karlovac dignuo je kredit s ciljem nastavka projekta energetske obnove na karlovačkim školama, je nisu ispunjene potpore od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no nije krio ni zadovoljstvo radom gradskih službi u osiguravanju potpore karlovačkim gospodarstvenicima, kako bi se jednostavnije, brže i efikasnije dobile odnosno ishodovale potrebne dozvola, od HS produkta, hotela Europa, Rete, za potrebe hotela na Baniji, te za Karlovačku pivovaru i njihovu pivnicu.

U raspravi su sudjelovali pretežno vijećnici SDP-a, a Ivica Horvat je u ime Kluba vijećnika HDZ-HSS-HSLS kazao da je iz izvješća vidljivo da se ulaže velika energija u rad te da izvješća u potpunosti podržavaju.

U ime Kluba vijećnika SDP-a Miroslav Delić, pohvalio je izviješće gradonačelnika Jelića ali je isto tako  ima i nekoliko primjedbi. On je naglasio da se u radu gradske uprave vidi kontinuitet i da je vjerodostojno pokazano što je sve učinjeno.

Gradonačelnik Jelić na kraju je potaknut ponekim „besmislenim podmetanjima“ tek izdvojio da je sadašnja gradska uprava i gradska poduzeća broje 76 manje zaposlenih nego što ih je bilo 2005. godine, kada je završio mandat SDP-ovog gradonačelnika, a da je od tog razdoblja još 44-ero novozaposlenih, na poslovima kojih nije ranije bilo sistematiziranih.

Dodao je da će nakon njegovog odlaska, sva poduzeća poslovati pozitivno, da će Grad Karlovac trošiti 10 posto za zaposlene, te naglasio legalizaciju HS produkta koja se vodila od 2007. godine, kao i da većina karlovačkih tvrtki nije imala riješene sve dozvole, od tvrtke Lana Karlovačka tiskara, KIM-a koji nije imao vodopravnu dozvolu, PPK ….

„Mi smo u ilegali radili, jer da smo radili javno netko bi povukao traku i rekao ne može. Ne samo da smo mnoga radna mjesta branili, nego smo ih i stvarali i to sve bez bilo kakvih primisli na malverzacije“, kazao je Damir Jelić.

Izvješće gradonačelnika prihvaćeno sa 18 glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim glasom.

Vijećnici su razmatrali i izvršenje proračuna u prvoj polovici godine, po kojem je vidljivo da je u  proračunu Grada Karlovca ukupno ostvareno 139,2 milijuna kuna, nešto više od polovice planiranih prihoda u 2016. Godini, a u taj iznos ulaze i viškovi preneseni iz prošle godine. U prvih šest mjeseci ostvaren je višak primitaka u iznosu od 12,9 milijuna kuna od kojih je preneseni višak iz prethodnih godina 12,6 milijuna kuna. Višak prihoda i primitaka u sljedećem razdoblju iznose ukupno 25,6 milijuna kuna. Porasli su gradski prihodi od poreza, a u odnosu na prvu polovicu prošle godine u gradsku se blagajnu slilo 8,2 milijuna kuna više, a t je iz razloga što u prvoj polovici godine nije bilo povrata poreza. kako je pojasnila pročelnica Lidija Malović, većina viška sredstava bit će utrošena u drugog polovici godine, kada kreće realizacija projekata.

Facebook Komentari