Plenković: Da odlučujem, naložio bih ministarstvima da uspostave kontakte sa srpskim tijelima

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković danas je, u sklopu predizborne kampanje, boravio u Drnišu. Komentirao je i uhićenje navodnoga špijuna u Srbiji.

“Ja sam kao i vi upoznat s tom novom informacijom iz Beograda iz medija”, rekao je Plenković novinarima. “Ja nemam zakonsku mogućnost znati više. Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih ministarstvima i službama da provjere o čemu je riječ i uspostave kontakte sa srpskim tijelima, da se utvrdi o čemu je riječ”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Rekao je da, zbog nedostatka informacija o slučaju, ne bi htio špekulirati zašto se uhićenje dogodilo baš u ovom trenutku. “Moja poruka je da želim smiriti tenzije, maknuti teme i podizanje retorike iz predizborne kampanje”, kazao je Plenković. Rekao je da je Bosna i Hercegovina prioritet HDZ-a, u kontekstu susjednih zemalja, odnosno napredovanje Hrvata kao konstitutivnoga naroda u toj zemlji. Nakon toga slijedi i rješavanje rezidualnih pitanja sa Srbijom. “Znat ćemo riješiti pitanja naših branitelja, kao i apostrofirati rješavanje spornoga zakona”, poručio je Plenković.

Drniško je područje posebno patilo tijekom Domovinskoga rata, pa se Plenković osvrnuo i na to razdoblje. “Sasim je jasno da je došlo ne samo do oružane pobune u Hrvatskoj, nego je došlo i do okupacije hrvatskog teritorija, koje smo oslobodili vojno-redarstvenom operacijom Oluja, a prije nje i Bljesak. Hrvatska je bila žrtva, a Beograd je bio agresor”, istaknuo je Plenković.

Facebook Komentari