U BiH sve napetije zbog referenduma u entitetu RS: Srbija ga prešutno odobrava

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić ne podupiru održavanje referenduma u Republici Srpskoj, ali ni na koji način ne žele utjecati na promjenu stavova legitimno izabranih političara u tom entitetu BiH. Priopćeno je to nakon njihova sastanka u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednicom vlade RS Željkom Cvijanović, piše HRT.

U zajedničkoj izjavi Nikolića i Vučića naglašava se da je politika Srbije poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta RS. Nikolić i Vučić osudili su organizirane napade iz pojedinih zemalja u regiji protiv RS i srpskog naroda te licemjernu šutnju i lažne simetrije iz krugova međunarodne zajednice. “Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regiji, uvijek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njezine institucije”, poručili su.

“Oni se neće miješati – ni podupirati, ni osporavati odluke koje mi donosemo. Na nama je da ocijenimo sve opasnosti i probleme odluke mogu donijeti Republici Srpskoj”, izjavio je nakon sastanka Milorad Dodik.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastao se i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Čović je nakon sastanka kazao kako očekuje da će referendum biti održan, ali je uvjeren da se time u BiH ništa neće promijeniti. “Skloni smo pretjeranim tenzijama. Svaka sredina i u BiH i Srbiji ima svoj dan, bez obzira da li općinski ili je neka druga razina vlasti”, prokomentirao je Čović. Dodao je kako je sugerirao svim svojim kolegama da odluke Ustavnog suda BiH “nisu za komentiranje”, jednako kao ni odluke Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, bez obzira na koji su način donijete. Čović drži da bi se u RS-u trebali više baviti životnim pitanjima.

Aleksandar Vučić je ranije izjavio kako žali što su politički čelnici bosanskih Srba odluke o referendumu u RS-u donijeli unaprijed i, suprotno dogovorima ih priopćili javnosti. “Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost, to je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rješenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić uoči sastanka održanog u povodu spornog referenduma o Danu Republike Srpske.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je jučer za TV N1 da će se referendum održati i da nema zabrane koja bi to mogla spriječiti. Referendum o Danu Republike Srpske, dogovoren za 25. rujna, postao je jedna od središnjih tema u regiji nakon poziva Veća za provedbu mira u BiH (PIC) da Republika Srpska odustane od referenduma.

Facebook Komentari