Prijedlog izmjena Zakona o HNB-u: građanski i institucionalni nadzor HNB-a te glasanje o zvještaju HNB-a u Saboru

Prvi put u predizbornoj kampanji danas je u Zagrebu predstavljen gotov nacrt jednoga zakonskog teksta.

Nakon uvoda Gorana Aleksića, kandidata Udruge Franak i nositelja liste broj 19. Koalicije Živi zid – Promijenimo Hrvatsku – Akcija mladih – Abeceda demokracije u 1. izbornoj jedinici, dr.sc. Dominik Vuletić, neovisni kandidat Udruge Franak odnosno Koalicije u 2. izbornoj jedinici, predstavio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona u HNB-u, koji je on osobno izradio, izvjijestili su iz te koalicije.

Goran Aleksić ponovio je već poznate činjenice kako je HNB suodgovoran za štetno ugovaranje valutne klauzule CHF u više od 100.000 kredita, kako nije učinio ništa da spriječi nezakonito ugovaranje promjenjivih kamatnih stopa u više od 100.000 kredita te su zbog toga kazneno prijavljeni DORH-u još prošle godine bivši guverner Rohatinski i aktualni guverner Vujčić. Uslijed konstantnog ignoriranja hrvatskoga prava potrebno je zakonski regulirati nove obveze za HNB i odgovorne osobe.
Navedenim zakonskim prijedlogom propisalo bi se više odgovornosti i transparentnosti u radu HNB-a, a istodobno se ne bi odstupilo od zahtjeva prava Europske unije i zadržala bi se funkcionalna neovisnost te institucije.

Nažalost, unatoč evidentnom regulatornom propustu HNB-a da regulira slučaj 100.000 kredita s nezakonito ugovorenim promjenjivim kamatnim stopama, koji je postao i prvorazredni društveni problem, dosad nije bilo nikakve političke volje da se pozitivno-pravno uređenje rada HNB-a imalo izmijeni kako bi se osiguralo više odgovornosti i transparentnosti u njegovu radu, rekao je dr.sc. Dominik Vuletić.

Prezentirani zakonski prijedlog ne odudara od rješenja nekih drugih europskih država koje su članice Europske unije, poput Mađarske, Češke i Poljske te je usklađen sa zahtjevima europske pravne stečevine odnosno Protokolom o Statutu Europske središnje banke (ESB) i Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) koji čine sastavni dio Lisabonskog ugovora.

Glavne izmjene koje prijedlog izmjena Zakona o HNB-u donosi jesu:
-uvođenje građanskog nadzora na radom HNB-a u vidu Vijeća za građanski nadzor,
-uvođenje mogućnosti da rad HNB-a bude predmetom revizije od strane Državne revizije RH,
-uvođenje zakonske obveze glasanja o godišnjem izvještaju o radu HNB-a u Saboru.

Cjelokupni gotovi prijedlog zakonskog teksta dostupan je javnosti u elektronskom obliku, na linku:

http://vuleticdominik.wixsite.com/izbori2016

Facebook Komentari