Milanović se nakon sastanka s braniteljima htio sastati s generalima

Stav Hrvatskog generalskog zbora je da se tijekom kampanje ne razgovara s čelnicima političkih stranaka, rekao je šef HGZ-a Pavao Miljavac.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon sastanka s braniteljima, kako doznajemo, imao je namjeru sastati se i s generalima. Kako ističu neki od generala, upravo je mogućnost održavanja tog sastanka, a ne slučaj Damira Krstičevića, bio jedan od glavnih razloga što je prošli petak održan izvanredni sastanak Hrvatskog generalskog zbora.

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac, pak, kazao je za Jutarnji da je na sastanku bilo više tema, te da je jedna od njih bio i zahtjev iz SDP-a.

“Sastali smo se, među ostalim, da bismo raspravili i o zahtjevima političkih stranaka. Točno je da me je telefonski kontaktirao bivši ministar obrane Ante Kotromanović te mi kazao kako je razmišljao o tome da Milanović razgovara s generalima. Odgovorio sam mu kako ne mogu sam odlučiti te da moram sazvati Upravni odbor. Poslije mi se više nisu javili”, rekao je Miljavac. Dodao je kako je stav HGZ-a da se tijekom kampanje ne razgovara s čelnicima političkih stranaka.

“Zamolba SDP-a stigla je vjerojatno zbog toga što se Hrvatski generalski zbor ranije sastao sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, ali to je bilo u srpnju, prije nego što je počela kampanja”, kazao je Miljavac.

Još neki od sudionika kazali su za Jutarnji da je glavna tema sastanka bio mogući susret s Milanovićem, te da su generali odbili razgovor s predsjednikom SDP-a. Dogovoreno je, doznaje Jutarnji, da se sastanak s Milanovićem ipak održi, ali tek nakon parlamentarnih izbora.

General Krešimir Ćosić obrazložio je jučer zašto nisu bili za održavanje tog sastanka.

“Hrvatski generalski zbor je ostao i ostaje otvoren za ozbiljne rasprave o ozbiljnim društvenim temama koje duboko zadiru u nacionalnu sigurnost RH, te posebno za one koje se odnose na masovne optužnice koje dolaze iz Sarajeva i Beograda protiv hrvatskih branitelja. Međutim, svakako ne jedino i isključivo u funkciji predizborne kampanje pojedinaca te posebno ne na neprimjeren način. Na žalost, političke improvizacije kao i nekontrolirane izjave i poruke koje su izišle u javnost sa sastanka Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga, Josipom Klemmom iDražimirom Jukićem, svakako nisu bile prilog rješavanju ovih ozbiljnih društvenih problema, nego su naprotiv bile krajnje neproduktivne”, kazao je Ćosić.

Izvori sa sastanka kažu kako je zahtjev iz SDP-a uslijedio nakon Milanovićeva susreta s braniteljima i nakon što je u javnosti objavljena snimka tog razgovora.

“Možda je Milanović time htio popraviti stvari, ali nama ne treba da se produbljuje takva vrsta rasprava koje su opasne po državu i vode u ozbiljne probleme sa susjedima s kojima bi se trebao voditi ozbiljan dijalog. Nastavak takvih razgovora za nas je rizičan i neprihvatljiv”, rečeno je, doznaje Jutarnji, na tom sastanku.

Na sastanku se povela i burna rasprava oko Krstičevića. U dijelu medija je, naime, objavljeno da je na sastanku došlo do sukoba između onih koji su željeli dati javnu podršku Krstičeviću te onih koji su se tome usprotivili. Podršku je, među ostalima, zagovarao Miroslav Tuđman, dok je protiv bio general Josip Lucić koji je u žaru rasprave, kako je objavljeno, bacio torbu. No, Pavao Miljavac kaže kako su Tuđman i Lucić imali žustriju raspravu kad se raspravljalo o statusu generala, ali da nije bilo bacanja torbi.

“Lucić je u jednom trenutku podigao torbu i njome lupio po stolu, ali za nas su žustrije rasprave uobičajene. Mi nismo bebice. Ovdje je riječ o ljudima koji su prošli rat, vodili postrojbe, ustrojili vojsku i donijeli pobjedu u Domovinskom ratu”, komentirao je Miljavac.

Facebook Komentari