Juncker odgovorio Srbiji: Nastavite s konstruktivnim dijalogom; Vučić: Ne podnosim lažne simetrije

U Srbiji nisu nimalo oduševljeni blagim i pomirljivim tonom odgovora Jean-Claudea Juncker na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je ukazao na antisrpsku politiku.

Naime, glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič rekla je da je Juncker u svom odgovoru na Vučićevo pismo pozvao dvije zemlje na povratak konstruktivnom bilateralnom agažmanu.

Juncker je naglasio da se Komisija “unutar svojih ovlasti uvijek snažno zauzimala kako bi se osiguralo poštivanje žrtava i sjećanje na ratne zločine u Europi. Europsko zakonodavstvo kriminalizira zločine iz mržnje na temelju nacionalnog podrijetla te poticanje na nasilje ili mržnju.”

“Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina), preciznije navodi srbijanski Tanjug dio Junckerova pisma koje je jako naljutilo službeni Beograd, pa su se pogođeni odgovorom tamošnji najglasniji političari odmah referirali u negativnom tonu.

Vučić je u reakciji istaknuo da poštuje Junckera, ali da “ne podnosi lažne simetrije“, piše B92 i Jutarnji.

“Neću ništa reći, jer Junckera izuzetno poštujem. O sadržaju pisma neću govoriti. Ne podnosim kada se sve poistovjećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je to prešućeno “ne zato što smo slabi, već zato što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti”. “To je i odgovor na dileme zašto nećemo odgovarati ni Hrvatskoj, ni bilo kojem drugom. Za narod i za državu su nam rekli da je ‘šaka jada’, ne za nekog političara, i to smo prešutjeli”, u svom je stilu rekao Vučić.

Vučić je zaključio da bi svakako najviše poena dobio “kada bi brutalno odgovorio”, ali to ne želi jer “misli na budućnost”.

Share This Article