EU zabrinut zbog novog vala izbjeglica iz kampova u Turskoj: Ako treba, dići ćemo žicu!

Države članice Europske unije zabrinute su zbog novog vala izbjeglica koji se kreće iz kampova u Turskoj starim, ali i nekim novim rutama prema EU. Izbjeglički val te Ukrajina, borba protiv terorizma, sukobi i upravljanje krizom neke su od tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), piše HRT.

Sastankom, na kojem su i svi ključni europski akteri i države na balkanskoj ruti, predsjeda njemački ministar Frank-Walter Steinmeier. HRT-ov novinar Miro Aščić javio se iz Potsdama i kazao da je Steinmeier izjavio kako je svijet pogođen novim krizama te je uloga OESS-a danas veća nego ikada. U vezi s migrantskom krizom rekao je da se i ove godine očekuje nekoliko tisuća ljudi.

Premijer Tihomir Orešković već je kazao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Hrvatska nema dovoljno kapaciteta za smještaj velikog broja migranata.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić napominje da nema govora o tome da bi se mogla ponoviti migrantska kriza na način kakva je bila lani.

“Zasad smo to uspjeli raditi i bez žice, međutim, u životu vrijedi pravilo: ‘Nikad ne reci nikad’. Ako bude potrebe podignuti žicu, morat ćemo podignuti žicu. Za sada smo pokazali da možemo i bez toga”, izjavio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Facebook Komentari