18.9 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano HGK: Neočekivano visok rast BDP-a u drugom kvartalu

HGK: Neočekivano visok rast BDP-a u drugom kvartalu

Danas objavljeni podaci o kretanju BDP-a pokazuju da je rast, u skladu s očekivanjima, nastavljen i u drugomu ovogodišnjem kvartalu. Međutim, stopa rasta je prema prvoj procjeni iznosila 2,8%, što je znatno premašilo prosjek očekivanja analitičara u nedavno provedenom istraživanju Hine, ali i očekivanja HGK. Pritom treba naglasiti da stvarna kretanja u gospodarstvu već dulje potiču revidiranje procjena na više, piše Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Za prvih šest mjeseci ove godine je kumulativni rast na godišnjoj razini također približno iznosio 2,8% čemu su pridonijele sve kategorije ukupne potražnje. Najveći doprinos je i dalje dolazio od robnog izvoza, koji je unatoč znatnom usporavanju rasta i dalje najviše poticao rast BDP-a. Među kategorijama domaće potražnje na rast BDP-a najviše je utjecalo kretanje potrošnje stanovništva. Ova je kategorija, potaknuta rastom plaća, učincima pada cijene sirove nafte na raspodjelu potrošnje te rastom potrošačkog optimizma, imala tek nešto manji utjecaj od robnog izvoza. Značajan doprinos ostvarenom rastu BDP-a dale su investicije u fiksni kapital, koje su dijelom pod utjecajem korištenja europskih fondova, a dijelom pod utjecajem oporavka poslovnog raspoloženja, također značajno povećane po stopi (6,3%) najvišoj od trećega kvartala 2008. godine. Doprinos rastu BDP-a u prvoj polovini godine dali su i državna potrošnja i izvoz usluga, ali je on u tom razdoblju ipak bio manje izražen nego kod prethodno navedenih kategorija. Tako su ostvareni rast BDP-a i dalje temeljio na kombinaciji povoljnih kretanja u međunarodnom okruženju te na pozitivnim pomacima u domaćoj ekonomiji, koja se ogledaju u većini makroekonomskih pokazatelja osim u kretanju zaposlenosti.

Povećana ukupna potražnja utjecala je na povećanu proizvodnju roba i usluga u svim skupinama djelatnosti kako ih prati DZS, a najveći rast od 7,3% za prvu polovinu godine zabilježen je u prerađivačkoj industriji. Međutim, rast potražnje je pored povećane proizvodnje utjecao i na dinamičan rast uvoza roba i usluga koji zbog pokrivanja rastuće potražnje uvoznim robama i uslugama usporava rast BDP-a. Tako je i ukupan doprinos neto inozemne potražnje, unatoč znatnom rastu izvoza u prvih šest mjeseci ove godine, bio negativan.

Najnovije

Još iz rubrike