21.2 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Državni zavod za statistiku: Hrvatski BDP u drugom tromjesečju porastao za 2,8...

Državni zavod za statistiku: Hrvatski BDP u drugom tromjesečju porastao za 2,8 posto

Prva procjena pokazuje da je BDP u drugom tromjesečju ove godine realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2015., objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

To je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste. Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2016. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga, piše HRT.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realne promjene BDP-a bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, navodi DZS.

Premijer Tihomir Orešković, na sjednici Vlade, izrazio je uvjerenje da će podaci Državnog zavoda za statistiku pokazati rast BDP-a. Optimizam temelji na činjenici da su svi makroekonomski pokazatelji za drugi kvartal vrlo pozitivni. Posebno je pritom izdvojio pozitivna kretanja u potrošnji, što, kako kaže, pokazuje da je optimizam kod građana prisutan i u situaciji u kojoj se nalazimo.

Orešković je kazao da je uvjeren da će ova godina biti sjajna godina te je naveo da će deficit će biti ispod 3 posto BDP-a, da dug pada, izvoz raste i nezaposlenost pada. Dakle, držimo kontrolu, pozitivan rezultat imaju i sredstva povučena iz EU fondova, rekao je Orešković, dodavši kako se može očekivati da će do kraja godine rejting agencije podići kreditni rejting Hrvatske.

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva financija, RH je dosad ove godine iz EU fondova povukla 662 milijuna eura, odnosno oko 5 milijardi kuna te je 3 milijarde kuna u plusu u odnosu na uplate u europski proračun.

Najnovije

Još iz rubrike