-1.5 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Izravna prevencija navijačkoga nasilja: promatrači HHO-a pratili su utakmice 7. kola Prve...

Izravna prevencija navijačkoga nasilja: promatrači HHO-a pratili su utakmice 7. kola Prve HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 7. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK OSIJEK – HNK CIBALIA 2 : 0
Utakmica 7. kola Prve HNL odigrana u subotu 27. kolovoza 2016. u 19.00 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku. Na osječkom se stadionu okupilo oko 4.500 gledatelja, a među njima se našlo oko šestotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek), te stotinjak pripadnika Ultrasa (navijačka skupina HNK Cibalia).
U 8. minuti Ultrasi skandiraju „Jebem vam mater“, a u 10. pripadnici Kohorte skandiraju „Cibalio, popuši mi kurac moj“. U 11. i 25. minuti pripadnici Ultrasa skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te u 41. minuti vrijeđaju domaće navijače skandirajući „Vi ste sramota svojega grada, jebem vam mater, jebem vam mater“.
U drugom povluvremenu pripadnici Ultrasa u 56. i u 58. minuti nerazumljivo pjevaju prostačku pjesmicu u kojoj su se razgovjetno na kraju iste, mogle čuti riječi „Pičke osječke“, dok pripadnici Armade u 70-oj skadniraju „O, oo, ooo, o, oo, ooo, trpaj sirotinju“. Nažalost, neki pripadnici Kohorte i na ovoj utakmici u 59. minuti započinju s paljenjem nekoliko plastičnih stolaca, što je rezultiralo gustim crnim dimom, materijalnom štetom, te manjom intervencijom nekoliko pripapadnika interventne policije i vatrogasaca u 62. minuti.

HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 2 : 0
Utakmica 7. kola Prve HNL odigrana u Rijeci 27. kolovoza 2016. u 21.00 sat na stadionu Rujevica pred oko 3.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 350 pripadnika Armade (navijači HNK Rijeka). Većim dijelom utakmica je protekla u korektnoj i sportskoj atmosferi koju su samo u nekoliko navrata narušili pripadnici Armade. U 20 minuti skandirali su „Mrzim Dinamo, mrzim Hajduka, mrzim purgera, mrzim tovara, riječka Armada“. U 57. minuti skandirali su „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a od 77., pa sve do 83. minute se čulo kako vulgarno pjevaju (Zdravku Mamiću?) „ ……. pičko četnička“

NK LOKOMOTIVA – HNK HAJDUK 0 : 2
Utakmica 7. kola Prve HNL odigrana je 28. kolovoza 2016. u 19.00 sati u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pred oko 1.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). Susret je protekao bez većih problema, u relativno korektnoj i sportskoj atmosferi koja je bila narušena u nekoliko navrata. Tako pripadnici Torcide pale među sobom po jednu baklju u nekoliko navrata (26., 31., 58. minuta). U 29. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, dok minutu kasnije skandiraju „Jebo vas Mamić“. Nakon toga u 48. minuti pale jednu bljeskalicu. Na samom kraju susreta pale 2 baklje i 4 bljeskalice, od kojih dvije bacaju na teren (84. minuta). Također tom prilikom pale i dvije dimne naprave koje su ispuštale gusti crni dim. U 87. minuti pale 1 baklju, što također ponavljaju minutu kasnije kada još dodatno pale i dvije dimne naprave koje su ispuštale gusti crni dim.

NK ISTRA 1961 – GNK DINAMO 1 : 2
Utakmica 7. kola Prve HNL odigrana u nedjelu 28. kolovoza 2016. god., u 21.00 sat na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli. Na pulskom se stadionu okupilo oko 2.000 gledatelja, a među njima se našlo sedamdesetak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istre 1861), te četrdesetak pripadnika Bad Blue Boys-a (BBB, navijačka skupina GNK Dinamo).
BBB su istakli plakat s prekriženom glavom Zdravka Mamića, ali su većim dijelom korektno navijali osim u 25. minuti kada su skandirali „Mamiću Cigane“. Demoni, iznevrirani nekim odlukama suca, u 45 minuti skandiraju „Jebo vas Mamić“ i „Purgerske pičke“, što ponavljaju u poluvremenu i u 49. minuti.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR