4 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Istraga oko afere Jakovina: Deset tvrtki je sada ostalo bez sredstava, a...

Istraga oko afere Jakovina: Deset tvrtki je sada ostalo bez sredstava, a 11 ulazi u dodatne provjere

Pod istragom da su osnivali nova poduzeća kako bi privukli više EU novca bilo je 21 prehrambeno-poljoprivredno poduzeće, kojima je trebalo pripasti 316 milijuna kuna poticaja za ruralni razvoj. Deset ih je sada ostalo bez sredstava, a 11 ulazi u dodatne provjere.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završili su istragu o spornim zahtjevima za dodjelu poticaja za ruralni razvitak, aferi koju su još u svibnju otkrili mediji, a Europska komisija zatražila provođenje istrage pod prijetnjom da će nam ukinuti poticaje za ruralni razvoj, piše Novi list.

Dvadeset i jedno prehrambeno-poljoprivredno poduzeće tada je osumnjičeno da je, uz pogodovanje Ministarstva poljoprivrede u mandatu Tihomira Jakovine, u zahtjevima za dodjelu poticaja prijavljivalo svoja novoosnovana društva, s istim vlasnikom i menadžerskim kadrom, kako bi povukla više novca. Prema jučer objavljenim rezultatima istrage, tih deset tvrtki neće dobiti odobrena sredstva, dok će njih 11 ući u daljnje razmatranje za dobivanje poticaja, ali će biti i provjeravano kroz idućih pet godina.

Ministar Davor Romić i v.d. ravnatelja Agencije Ivan Macanić i dalje ne žele, međutim, javnosti otkriti o kojim se tvrtkama radi, odnosno za koga je Jakovinino ministarstvo stvaralo umjetne uvjete za dobivanje poticaja.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR