-1.5 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Most protestira protiv sučeljavanja Plenkovića i Milanovića, kažu nešto o svom viđenju...

Most protestira protiv sučeljavanja Plenkovića i Milanovića, kažu nešto o svom viđenju demokracije

Most nezavisnih lista oštro protestira protiv odluke da se televizijska sučeljavanja svedu isključivo na predsjednike SDP-a i HDZ-a, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Takva odluka duboko je nedemokratska te zabrinjavajuća po razvoj demokracije i pluralizma. Naime, osim što se navedene dvije stranke u mnogočemu ponašaju kao jedna, što su pokazali i nedavni događaji u kojima su složno rušile Vladu ili birale ustavne suce, dakle izravno odlučivale o najvažnijim institucijama naše države, nepobitno je da se sve veći broj građana protivi njihovom malignom duopolu – na zadnjim izborima samo za Most glasalo je više od 300.000 građana.

Onemogućiti te građane da na javnoj televiziji, ali i drugim medijima, čuju što će u sučeljavanju reći njima bliski političari, skandalozno je. Poruka koja se time šalje biračima je da Hrvatska ima samo dva politička rješenja i dva moguća premijera. Most koji je u međuvremenu postao nacionalna opcija, čiji se simpatizeri okupljaju gotovo u svakom kutku Hrvatske, i ne samo okupljaju već i osvajaju vlast na lokalnim razinama, ovom je odlukom jednostavno izbrisan iz fokusa birača.

Ako je pak sučeljavanje uvod u veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a koju sve glasnije iz prikrajka najavljuju pravi gospodari te dvije stranke, onda bi tu odluku valjalo obznaniti biračima da znaju kako je svejedno kome od dva politička klona podariti glas.

Posebno zabrinjava da se u ovoj mutnoj raboti našla i Hrvatska radiotelevizija kao javni servis koja je time nastavila niz sramotnih poteza posljednjih mjeseci. Most će se zbog svih navedenih razloga još čvršće zauzimati za demokratizaciju, depolitizaciju i profesionalizaciju tog javnog servisa.

Najnovije

Još iz rubrike