Orbán otišao prvo u Kremlj, pa Zelenskom. Donald Tusk: Viktore, to nije istina. Ili?

Screenshot: Youtube

Finski premijer Petteri Orpo nazvao je ovu vijest o njegovom odlasku u Moskvu ‘uznemirujućim’ rekavši da Orbánov posjet pokazuje ‘nepoštivanje’ dužnosti predsjednika i ‘podriva’ interese Europske unije

Samo nekoliko dana nakon preuzimanja rotirajućeg predsjedanja Europskim vijećem, mađarski premijer Victor Orbán izazvao je bijes Bruxellesa zbog svog neplaniranog posjeta Vladimiru Putinu u Moskvi.

Kako donosi Euronews, u ponedjeljak je nakon odlaska u Rusiju otputovao u Ukrajinu sastati se s Volodomirom Zelenskim, pri čemu su navodno imali relativno srdačan sastanak s obzirom na Orbanovo glatko odbijanje da pruži političku ili vojnu potporu ratom razorenoj Ukrajini.

Čim su se pojavila izvješća o putovanju u Moskvu, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel obrušio se na Orbána podsjetivši ga da “nema mandat” pregovarati u ime EU-a tijekom svog mandata. Poljski predsjednik Donald Tusk tvitao je: “Viktore, glasine o posjeti Moskvi ne mogu biti istinite, ili mogu?”.

Finski premijer Petteri Orpo nazvao je ovu vijest o njegovom odlasku u Moskvu “uznemirujućim” rekavši da Orbánov posjet pokazuje “nepoštivanje” dužnosti predsjednika i “podriva” interese Europske unije. Putovanje je također zasjenilo pokušaje Mađarske da objavi vladine prioritete u sljedećih šest mjeseci, uključujući čvršću provedbu migracijskih politika, razvoj europske obrambene strategije i potporu glatkom prijelazu na novi kolegij povjerenika nakon izbora za Europski parlament.

U međuvremenu su mađarski dužnosnici rekli za Euronews da je politika vlade u Ukrajini da ‘obje strane’ moraju pregovarati o okončanju sukoba i da ‘nema vojnog rješenja’. Međutim, jedan dužnosnik je priznao da će “protiv naših najboljih namjera naspram rata, on trajati neko vrijeme.”, prenosi RTL.

Share This Article