10 namirnica koje najčešće bacamo prerano

Foto: Pexels

Premda je svima rok trajanja označen na ambalaži proizvoda najbolji orijentir za svježinu i sigurnost namirnice, ponekad se taj datum odnosi samo na kvalitetu narminice (“najbolje upotrijebiti do”), a hrana je nakon tog datuma sigurna za konzumaciju.

Neke uobičajene namirnice koje koristimo gotovo svakodnevno, mogu potrajati i dulje nego što ste mislili. Evo o kojoj hrani se radi.

Suha tjestenina
Ako skuhate i pojedete tjesteninu i nakon nekoliko godina, primjerice, može izgubiti okus, ali neotvorena, dobro zapakirana, suha tjestenina jestiva je i više godina. Savjet je da se iskoristi u roku od pola godine nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”, ali ako vidite promjene na njoj, radije je bacite, prenosi N1.

Konzervirani ili suhi grah
Konzervirani ili suhi grah bit će spreman za kuhanje čak i ako je godinama stajao u kutovima smočnice. Suhi grah će možda trebati namakati nakon dužeg vremenskog razdoblja.

Ocat
Visoka kiselost djeluje kao prirodni konzervans koji sprečava rast bakterija pa može trajati neograničeno dugo. Kod nekih vrsta, ako se isključi bijeli alkoholni ocat, može s vremenom doći do promjena boje ili zamućenja, ali to ne utječe na okus ili kvalitetu.

Sol
Sol je u biti kamen. Baš kao što se granit neće zaraziti s plijesni i bakterijama, neće ni ovaj začin.

Vanilija
Zbog visokog udjela alkohola može se čuvati neograničeno dugo iako će okus i miris početi slabjeti nakon godinu dana. Čuvajte je dalje od svjetla i topline, ali nemojte je držati ni u hladnjaku jer će se ekstrakt oštetiti.

Jaja
Ohlađena, nekuhana jaja ostaju svježa do tri tjedna nakon datuma. Većina jaja je poprskana mineralnim uljem, koje zatvara poroznu ljusku i čini je manje osjetljivom na bakterije. Budući da kuhanje ispire premaz, tvrdo kuhana jaja pojedite unutar tjedan dana, a čuvajte ih u hladnjaku.

Također, ako niste sigurni koliko je jaje svježe, postoji jednostavan trik za provjeru. Napunite posudu vodom i ubacite jaje. Svježe jaje će potonuti na dno. Ono koje je još jestivo, ali već stoji neko vrijeme, lagano će se odizati od dna. Međutim, ako jaje pluta, znači da je pokvareno.

Paprike
Sve paprike sadrže gen koji sprečava propadanje njihovih staničnih struktura i obično izdrže tjedan dana u hladnjaku. Zelena paprika ostaje svježa čak i dulje od ostalih vrsta – oko dva do tri tjedna – zbog niskog sadržaja šećera. Bacite premekane ili naborane paprike.

Delikatesno meso
Neotvoreno, zapakirano meso traje otprilike dva do tri tjedna od trenutka kada ga kupite. Vakuumski zatvorene vrećice štite meso od kisika, sprečavajući rast bakterija. Nakon otvaranja pojedite mesne delikatese u roku od tri do pet dana.

Mrkva
Ovo hrskavo povrće može dugo potrajati. Mrkva ostaje svježa dva do tri tjedna ako je čuvate u hladnjaku. Jedini savjet za što dulju svježinu je odrezati zelene vrhove jer skupljaju vlagu.

Agrumi
Debela kora štiti grejp, naranče i druge agrume od kvarenja dva do šest tjedana ako se čuvaju na relativno hladnom mjestu, što podrazumijeva i smočnicu ili balkon koji nije na suncu. Ako uočite plijesan, ogulite i pregledajte meso agruma koje još uvijek može biti jestivo ako plijesan nije prodrla u vanjsku kožicu. Bacite ako je voće premekano, piše Reader’s Digest.

Zbog ovog malo poznatog razloga nikada ne biste trebali držati sobne biljke na prozorskim daskama

Share This Article