Evo kako spriječiti da banane pocrne i postanu gnjecave

Foto: Pexels

Ako želite da vam banane dulje potraju – stavite ih u hladnjak. Niže temperature usporavaju proces sazrijevanja pa kad banane dosegnu vama zadovoljavajući stupanj zrelosti, stavite ih u hladnjak

1. Objesite ih i držite podalje od ostalog voća
Ako nisu u voćnim salatama ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s ostalim voćem. To se posebno odnosi na voće koje tijekom sazrijevanja ispušta plin etilen. Nutricionistica Ashley Roth kaže da su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve najveći ‘krivci’ za prerano dozrijevanje banana. Zato ih ne biste trebali držati u istoj zdjeli. Radije kupite ‘vješalicu’ za banane, prenosi 24sata.

2. Obložite peteljke u prozirnu foliju
Neke banane se pakiraju tako da su im peteljke obložene prozirnom folijom. Nemojte je bacati. Većina etilena, plina koji ubrzava sazrijevanje banana, otpušta se upravo na vrhu snopa banana. Kad ih obložite folijom, usporava se ispuštanje plina, a za najbolje rezultate, odvojite sve banane i omotajte peteljku svakoj zasebno, rekla je Dawn Jackson Blatner, nutricionistica.

3. Kad sazru, stavite ih u hladnjak
Niže temperature usporavaju kemijski proces sazrijevanja pa kad banane dosegnu vama zadovoljavajući stupanj zrelosti, pohranite ih u hladnjak. Ako kora banane posmeđi ili čak i pocrni sve je u redu. Boja se mijenja zbog pigmenta u kori i ne utječe na plod, koji bi i dalje trebao zadržati okus i teksturu.

4. Na oguljene banane dodajte citruse
Dodavanje soka limuna ili limete pomoći će u zadržavanju svježine banana. Citrusi usporavaju proces oksidacije.

5. Okupajte ih u octu
Ocat je alternativa citrusima. Chefica Claudia Sidoti kaže da koristi ocat kako se narezano voće ne bi pretvorilo u smeđu kašu. Baš kao i sa sokom citrusa, i ocat možete razvodniti, a ako vam smeta okus octa na bananama, naprosto ih isperite.

6. Zamrznite ih
Ako držite banane duže od nekoliko dana, umjesto u hladnjak, stavite ih u zamrzivač. Slastičarka Nicole Pomije kaže da zamrznute banane imaju rok trajanja od barem 30 dana, piše Today.

Tri stvari koje možete otkriti o zdravlju samo po rukama

TAGGED:
Share This Article