Pet znakova da vitamini koje uzimate nisu sigurni ni učinkoviti

Foto: Pexels

Mnogi ljudi uzimaju vitamine i dodatke, bilo da se radi o multivitaminima ili posebnim tabletama za pomoć kod nedostatka hranjivih tvari ili određenih zdravstvenih stanja. Ali, jesu li dodaci prehrani sigurni?

Livestrong je nabrojao “crvene zastavice” koje mogu otkriti da vitamini nisu sigurni ili učinkoviti.

1. Nedostaje istraživanja
Renomirani proizvođači trebali bi objaviti rezultate ispitivanja koji dokazuju da su njihovi dodaci prehrani sigurni i učinkoviti.

“Postoji značajna količina kliničkih istraživanja koja sugeriraju da su mnogi dodaci prehrani krivotvoreni ili bogati kontaminantima”, kaže liječnica i medicinska savjetnica Andrea Paul. “Bez rezultata testiranja koji dokazuju točnost naljepnica i čistoću proizvoda, potrošači nemaju načina da se uvjere u sigurnost dodatka.”

Ako se pitate bi li dodatak mogao učiniti više štete nego koristi, dr. Paul preporučuje da se izravno obratite proizvođaču i zatražite od njega rezultate ispitivanja.

2. Kvaliteta suplementa nije ispitana
Iako FDA ne regulira suplemente prije nego što dođu na tržište, postoji nešto što se zove Current Good Manufacturing Practices (CGMP). Ove smjernice uključuju zahtjeve za pripremu i skladištenje dodataka.

Pouzdan dodatak trebao bi biti usklađen s CGMP-om, što znači da ga je kvaliteta testirana i potvrđena.

3. Čudesne tvrdnje na etiketi
Oznake na dodacima prehrani ne mogu iznositi tvrdnje o liječenju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti, prema NCCIH-u.

Takve izjave su dopuštene samo na lijekovima. Zbog toga je najbolje ne vjerovati nijednom dodatku koji obećava stvari koje vam izgledaju predobro da bi bile istinite.

“Većina ovih tvrdnji na kraju je lažna osim ako ne postoje potvrđene studije koje podupiru te tvrdnje”, kaže Reuben Chen, doktor medicine i certificirani liječnik.

4. Etiketa kaže da su sastojci potpuno prirodni
Iako iza upotrebe biljaka kao lijeka stoji duga i vrijedna povijest, to ne znači uvijek da su biljni ili “prirodni” sastojci sigurni ili korisni za vaše zdravlje.

Zapravo, pojam “potpuno prirodan” nije reguliran od strane vlade, tako da izraz nipošto ne jamči sigurnost dodatka prehrani (ili da proizvod uopće sadrži prirodne sastojke), prema NSF-u.

Štoviše, neki prirodni biljni dodaci prehrani nisu pokazali nikakvu stvarnu korist kada su ih znanstvenici proučavali, prema NCCIH.

5. Sadrži neregulirane sastojke
Jedan od rizika korištenja dodataka prehrani je taj da oni mogu sadržavati neregulirane sastojke, koji mogu biti štetni za vaše zdravlje.

“Mnoge tvrtke koriste sastojke loše kvalitete ili čak nezakonite, budući da većina ovih stvari nije regulirana”, kaže Kylene Bogden, suosnivačica FWDfuela. “Ne postoji način da saznamo kako bi to moglo utjecati na vas.”

Štoviše, oznake proizvoda mogu biti netočne. Na primjer, studija u ​Hepatology Communications​ iz travnja 2019. otkrila je da su dodaci za poboljšanje izgleda, mršavljenje i seksualnu izvedbu najčešće krivo označeni. Istraživači studije testirali su 272 biljna i dodatka prehrani i otkrili da 51 posto njih nije ispravno označeno. Štoviše, mnogi od ovih dodataka bili su povezani s oštećenjem jetre jer su sadržavali hepatotoksine (kemikalije koje oštećuju jetru).

Stoga nema jamstva da su svi dodaci sigurni jer proizvodi mogu sadržavati neregulirane sastojke i/ili biti pogrešno označeni.

Kako onda odabrati suplemente?
Kada birate najbolji dodatak za sebe, važno je biti informiran potrošač i obratiti pažnju na ove crvene zastavice koje ukazuju da je dodatak potencijalno štetan za vaše zdravlje.

Također je najbolje da porazgovarate sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni trebate li uopće uzimati suplemente. Oni vam također mogu pomoći da odredite koji su proizvodi sigurni za vas i pomoći vam da izbjegnete potencijalno štetne interakcije s lijekovima koje uzimate, prenosi N1.

Tri stvari koje možete otkriti o zdravlju samo po rukama

Share This Article