Želite ojačati imunitet? Ova namirnica sadrži dvostruko više vitamina C od limuna i naranči

Foto: Unsplash

Vitamin C pogoduje jačanju imuniteta, ali i zdravlju kose i kože jer visok postotak kolagena smanjuje bore. Osim u citrusima, obilje ovog vitamina možete pronaći u – paprikama

Dolaskom hladnijih dana skloni smo pohrliti po opskrbu namirnicama bogatim vitaminom C. I to je odlično! Mandarine, naranče, limuni i ostali agrumi ili citrusi garantirano će nam ojačati imunitet, no postoji još jedna namirnica koju lako preskočimo, a iznimno je bogata ovim važnim vitaminom.

Riječ je o paprici, koja sadrži otprilike 128 mg vitamina C na 100 g, a naranče i limuni sadrže oko 53 mg ovog vitamina na 100 g!

Uz to, znanstvena istraživanja pokazala su da količina vitamina C u crvenoj paprici može biti i do pet puta veća nego u agrumima, a obiluje i vlaknima, kalcijem i kalijem.

Osim što prisutnost ovog vitamina donosi brojne prednosti za kožu i kosu, visok udio vode i vlakana čini papriku namirnicom koja je niskokalorična, a istovremeno zasitna. To pomaže u kontroli tjelesne težine pa je mnogi nutricionisti preporučuju u povećanim dozama kada želimo smršavjeti.

Više vitamina C znači i manje bora
Dobro je znano da vitamin C jača imunološki sustav i ima snažno antioksidativno djelovanje pa ga je preporučeno konzumirati u većim količinama u sezoni prehlada i gripe.

No manje je poznato to da se uspješno suprotstavlja slobodnim radikalima iz zraka, glavnim krivcima za starenje, čime je iznimno pogodan za njegu kože i kose.

‘Vitamin C potiče i proizvodnju kolagena pa će njegov redovit unos u preporučenim dozama omogućiti lice s manje bora’, ističe dr. Olivier Courtin-Clarins.

Kako dodati papriku u obroke?
S obzirom na sve navedeno, jasno je zašto bi nam se crvena paprika trebala naći u svakom (ili bar većini) obroka u danu, a možete je jesti sirovu, kuhanu ili kao začin jelima.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da biste trebali izbjegavati termičku obradu na visokim temperaturama jer toplina uništava vitamin C, piše Tportal.

– Isprobajte je u tjestenini i rižotu, nasjeckanu s povrćem ili mesom.
– Napravite punjene paprike ispunjene umakom od vrganja i integralnom basmati rižom.
– Stavite je u sendvič s kruhom od cjelovitog zrna.
– Jedite je sirovu u salati od povrća ili s tjesteninom ili kvinojom.
– Kao što smo spomenuli, idealno je uvijek odabrati svježe voće i povrće i konzumirati ih sirove, ali nutricionistica Laura Parada ne isključuje mogućnost korištenja konzervirane paprike.

‘Dobar su izbor ako nemamo svježu namirnicu na raspolaganju. Međutim treba imati na umu to da se konzervirana paprika mora dobro oprati i očistiti od tekućine u kojoj je konzervirana. Također, treba smanjiti količinu soli koliko god je moguće.’

Recept: Ovu verziju juhe od bundeve baš moraš isprobati!

Share This Article