Ovo je pet namirnica za podizanje imuniteta, a nemaju veze sa citrusima

Ad

Tijekom zime manje je dostupno svježe voće i povrće, pa katkad treba biti kreativan u dobivanju vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari iz hrane. Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta možete se poslužiti i ovim namirnicama.

1. Kefir
Ovaj fermentirani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu kompleksinih ugljikohidrata koji zadržavaju dobre bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnoći, jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

2. Kiseli kupus
Ukiseljeni kupus je jedan od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom da nastaje procesom fermentiranja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca te štite organizam od bolesti.

3. Artičoke
Artičoke su potentni prebiotici – sadrže neprobavljive hranjive tvari koje hrane dobre bakterije u probavnom sustavu i jačaju stanje organizma.

4. Banane
Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali iznimno su važni za tijelo u stanjima stresa, iscrpljenosti i umora, pa se nameću kao odlični saveznici u ‘bildanju’ imuniteta tijekom zime.

5. Kombucha
Čaj od ove gljive odlična je alternativa gaziranim pićima, a prepuna je B vitamina koji tijelu daju prijeko potrebnu energiju u zimskim mjesecima. Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisele tekućine ne preporučuje osobama koje boluju od želučanih tegoba, jer može iziritirati sluznicu, piše punkufer.hr.

Facebook Komentari