8.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Njemačka nacionalna TV kuća oštro se obrušila na Hrvatsku: ‘Nije ni kod...

Njemačka nacionalna TV kuća oštro se obrušila na Hrvatsku: ‘Nije ni kod nas bajno, ali to što oni rade…‘

Hrana, smještaj, restorani, sve je poskupjelo, žale se Nijemci.

Njemački mediji ponovno pišu o Hrvatskoj kao omiljenom turističkom odredištu koje im postaje sve skuplje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Piše se, navode, Nijemci pišu kako niti u Njemačkoj situacija nije dobra, ali kako ih je Hrvatska šokirala i razočarala. Hrana, smještaj, restorani, sve je poskupjelo.

U tektsu pod naslovom “Hrvatska nas vara!”, njemački RTL piše kako su cijene „lihvarske“, kuglica sladoleda na nekim mjestima u Hrvatskoj košta i pet eura, te napominju kako i restorani postaju sve skuplji.

Tko ide na odmor u Hrvatsku neka sa sobom ponese više novca, savjetuje RTL.de, jer Hrvatska će uskoro postati ljetovalište samo za bogate.

Nadalje, RTL-ovi novinari pišu kako su Italija, Španjolska i Francuska prošlost, sada je popularna Hrvatska.

– Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najpopularnijih europskih destinacija za odmor, ponajviše zato što se dugo smatrala jeftinom destinacijom za putovanja, piše RTL.de.

Njemački Express piše kako o sve većim cijenama pišu i hrvatski mediji.

U medijima svakodnevno možete pročitati naslove poput “Provjerite kolike su cijene na Jadranu!” ili “Ljetovanje na Maldivima ove godine jeftinije od Hrvatske”, piše Express.de

– U Dubrovniku, jednom od najpopularnijih odredišta u zemlji, kuglica sladoleda navodno stoji pet eura. U Rovinju ne privlači pozornost sladoled zbog svoje previsoke cijene, već burger. Navodno bi turisti za njega trebali izdvojiti nevjerojatnih 22 eura. A u Šibeniku, svi oni koji se žele počastiti osvježavajućim Aperol Spritzom moraju izdvojiti jedanaest eura. Za čašu od 0,1 litre, piše njemački RTL.

Ako cijene ostanu visoke, neki će turisti vjerojatno u budućnosti potražiti jeftiniju alternativu. No kako navode Express i turoperator Kroati-Reisen, i lokalni stanovnici negoduju jer su svakodnevne stvari poput namirnica teško pristupačne.

Njemački RTL., piše kako je i Marko Paliaga, rovinjski gradonačelnik, tek nedavno priznao: – Pretjerali smo s cijenama. U gradu na obali već je skuplje i do 30 posto nego, primjerice, u unutrašnjosti.

Njemački mediji zaključuju kako je Hrvatska toliko skupa jer ima visoku stopu inflacije u usporedbi s ostatkom EU, a posljedice pandemije koronavirusa i dalje se vide. Navodno je bilo i skrivenih korekcija cijena u smještaju ili restoranima zbog uvođenja eura početkom godine.

Ipak, RTL.de piše kako situacija nije bolja niti u Njemačkoj jer primjerice, kuglica sladoleda košta najmanje 2 eura.

Povećane cijene hrane i energenata, viši troškovi proizvodnje i ponekad skuplje najamnine lokala, dovode do visokih cijena. Nije drugačije ni u Njemačkoj, ali u Hrvatskoj je skuplje, zaključio je njemački RTL, a prenosi Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike