Petrušić o slučaju iz OB Sisak: Beroš je znao i prije nego je izašlo u medije

Screenshot: Dnevnik.hr

U Točki u tjedan o stanju u zdravstvu govorio je Tomislav Petrušić medicinski tehničar Hitne pomoći.

Petrušić, medicinski tehničar u Hitnoj pomoći, komentirao je slučaj iz sisačke opće bolnice i prijavu osobe koja je taj slučaj dao javnosti na uvid.

“Mogu zaključiti da je ministar postao jako bahat i da se služi zastrašivanjem prvenstveno djelatnika. To je žalosno, a čini mi se da će ministar s ravnateljima nekih bolnica koji ne rade dobro svoj posao – potonuti”, rekao je Petrušić.

“Ministar nije regirao 72 sata”

Smatra kako da je ovaj slučaj pravi primjer zbog kojeg ne može vjerovati ministru.

“Mi smo na svojim stranicama objavili kronologiju slučaja Sisak i danas je točno mjesec dana otkako je ta fotografija uslikana. Taj dan kad je uslikana ona se odmah širila među djelatnicima bolnice. Širila se fotografija na kojoj nije bila cenzura lica, na kojoj se točno vidjelo o kome se radi. Fotografija je dan poslije došla do županije koja je tražila obrazloženje što je on napravio, što znači da je ravnatelj bio upoznat s tim. Dan poslije isti izvor poslao je nama i ministru Berošu preko Vibera. Ministar je bio dva dana nakon slučaja upoznat sa slučajem, dakle ministar je za njega znao”, rekao je Petrušić i zaključio kako je ministar znao za slučaj prije nego je izašao u medije.

Rekao je da su oni čekali s objavom fotografije kako bi se uvjerili hoće li ministar reagirati. Ustvrdio je da ministar od primitka poruke reagirao tek nakon 72 sata.

“Najgora stvar u svemu tome što je fotografija kružila među građanima Siska, a tako je i došla do županije i ministra”, rekao je Petrušić.

Naglasio je da ne vjeruje da bi ministar reagirao da sporna fotografija nije završila u medijima.

“Nakon naše objave odmah se oglasio i premijer, a ministar Beroš se pravio kao da je vidi prvi put”, rekao je Petrušić i podsjeća na izjave i ravnatelj bolnice koji je čak rekao da su obje pacijentice dobro iako je jedna od njih već bila preminula i sahranjena.

Rekao je da sustav internog rješavanja problema ne funkcionira. “Ako nešto ne izađe javno, nema reagiranja. To je naša realnost”, rekao je.

“Hitna krcata ljudima kojima tamo nije mjesto”

Na pitanje koliko se često događa da u bolnicama nema kapaciteta za primanje pacijenata, Petrušić kaže, da se često događa da nema prostora na odjelima za primanje pacijenata.

Smatra i da je jedan od većih problema našeg zdravstva taj što su Hitni medicinski prijemi “krcati ljudima kojima tamo nije mjesto”, a koji nažalost idu na hitnu pomoć jer nisu u mogućnosti primarnu zdravstvenu zaštitu dobiti kod obiteljskog liječnika kojih je sve manje.

Smatra kako novi prijedlog Zakona o hitnoj pomoći rješava problematiku na način da će sad svi u Hrvatskoj imati istu opremu i da će ravnatelji biti odgovorni Zakonu. Rekao je da je politika ta koja imenuje ravnatelje Zavoda hitne pomoći i naglasio kako zbog toga često dolazi do nejednakih financijskih mogućnosti i razlika od Zavoda do Zavoda u Hrvatskoj, piše N1.

Share This Article