28.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Dosad nije zabilježen ovaj način obavještenja: ‘Otkud moj mobitel zna da će...

Dosad nije zabilježen ovaj način obavještenja: ‘Otkud moj mobitel zna da će biti potres?!‘

Brojni građani diljem regije večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili potres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu da je moguće jače podrhtavanje tla te smjernice što uraditi.

Do sada nije zabilježen ovaj način obavještavanja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa. Obavijest je za mnoge je bila iznenađenje, stigla je pet do deset sekundi ranije, a u njoj je bila jasna poruka što učiniti u slučaju potresa, piše Klix.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Androidov sistem upozorenja o potresu poslao je jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tijekom smirivanja tla te smjernice što uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil te da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o potresu i procjenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

U zadnjem dijelu građanima je savjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

Snažan potres u BiH, osjetio se i u Italiji

Najnovije

Još iz rubrike