20.6 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Ruski rodijak Zoka: Što se s Rosnjeftom dogovaralo i pregovaralo, je li...

Ruski rodijak Zoka: Što se s Rosnjeftom dogovaralo i pregovaralo, je li se spominjala INA, zašto je smijenjen…

Piše: Gordan Malić, fb

Predsjednik Zoran Milanović danas je imao pressicu. Otkrio je neke stvari:

1. Željko Runje, poduzetnik iz Sinja i potpredsjednik Rosnjefta za projekte u inozemstvu, ujedno i jedini Hrvat obuhvaćen sankcijama Rusiji, Milanovićev je prijatelj i dalji rođak.

2. Željko Runje, najbliži suradnik Igora Sečina, predsjednika uprave Rosnjefta, zapravo je, tvrdi Milanović, američki čovjek jer ga je u Moskvu doveo Rox Tillerson, bivši Trumpov suradnik i šef ExxonMobile-a, američke multinacionalke za plin i naftu.

Time je Milanović čist od ruskog utjecaja.

Stvari, ipak, stoje ovako. Željko Runje danas je najbliži suradnik najbližeg Putinovog suradnika. Ne samo među Hrvatima, nego inače. https://www.theguardian.com/…/igor-sechin-the-epitome…

Igor Sečin, ne predstavlja samo krovnu rusku energetsku tvrtku, nego je planer i organizator većine političko-poslovnih operacija Moskve u inozemstvu. Desna ruka mu je Željko Runje, Milanovićev rođak. Američki mediji povezivali su Sečina s ruskim utjecajem na američke predsjedničke izbore 2016. g. i pobjedom Donalda Trumpa.

Prema navodima američkog i britanskog tiska, Rox Tillerson, Trumpov suradnik i direktor ExxonMobile-a, kojeg Milanović naziva Runjinom američkom vezom, zapravo je bio ruski čovjek u američkom establišmentu i Trumpovom kabinetu. https://www.theguardian.com/…/rex-tillerson-quandaries…

Uostalom, to je bio i sam Trump.

I konačno, Željko Runje osobno je povezao Igora Sečina i Zorana Milanovića u lipnju 2013., kada je kabinet premijera Milanovića upriličio sastanak s vrhom Rosnjefta. Bila je to jedna od prvih, i malobrojnih poslovnih delegacija koje je Milanović primio u svom kabinetu. https://www.tportal.hr/…/putinov-specijalac-br-1-stigao…

Što se tamo dogovaralo i pregovaralo, je li se spominjala INA, zašto je smijenjen Slavko Linić, a Milanovićevi kumovi zauzeli ključna mjesta u Ini i mirovinskim fondovima, valjda će netko istražiti kad naši najveći oglašivači plate danak sankcijama.

Meni se ne da ponovo.

VIDEO Milanović o smjeni Banožića: Neće valjda najbolje ljude mijenjati; Slučaj Ivošević će završiti kao “ono s pavijanima u Zadru”

Najnovije

Još iz rubrike