25.4 C
Zagreb
Naslovnica Sport Đokovićeva nova pobjeda, zasad je slobodan: Ministar odgodio odluku o deportaciji, ali...

Đokovićeva nova pobjeda, zasad je slobodan: Ministar odgodio odluku o deportaciji, ali je najavio kako je to još uvijek moguće

Danas smo trebali dobiti okončanje drame oko ostanka Novaka Đokovića u Australiji, ali je ta odluka odgođena, piše gol.hr.

Nakon što je pobijedio jutros na saslušanju na sudu, koji je presudio da viza nije smjela biti ukinuta na temelju proceduralnih pogrešaka granične policije, Đoković bi ipak mogao biti ponovo priveden i vjerojatno deportiran iz zemlje dekretom ministra za imigracijske poslove. No to se neće dogoditi tijekom današnjeg dana, to jest noći po tamošnjem vremenu.

Australski mediji javljaju kako je do 11 sati po našem vremenu ministar za imigracijske poslove, Alex Hawke imao priliku donijeti odluku kojom se ukida Đokovićeva viza, no nije to učinio.

”Ministar trenutno razmatra slučaj koji ostaje otvoren”, poručio je glasnogovornik Alexa Hawkea.

Prema tamošnjem imigracijskom zakonu, točnije članku 133C(3), ministar ima posebne ovlasti prema kojima može otkazati nekome vizu zbog bilo kakvih razloga. Ono što ta odluka za sobom povlači jest i zabrana ulaska u zemlju u naredne tri godine.

Đoković na slobodi

Zbog odgode ministrove odluke Novak Đoković je slobodan ostati u Australiji barem do sutra ili dok ministar ne odluči drukčije, a što se može dogoditi u narednim danima. Ono što je najvažnije za Đokovića je da je trenutno slobodan boraviti gdje želi te više ne mora biti u imigracijskom pritvoru u hotelu.

Australske vlasti se sada nalaze u teškoj situaciji u ovom slučaju jer koju god da odluku donesu neće dobro odjeknuti u javnosti.

Treba reći i kako je Đoković cijelo ovo vrijeme smio napustiti Australiju, ali to nije želio jer bi ostao bez nastupa na Australian Openu te ne bi smio ući u zemlju u sljedeće tri godine.

Đoković pobijedio na sudu, ali odluka je ipak na ministru

Od ponoći po hrvatskom vremenu, a od 10 ujutro po lokalnom, u Melbourneu je trajalo saslušanje vezano za slučaj ulaska Novaka Đokovića u Australiju. Podsjetimo, Đokoviću je odbijena viza za ulazak u zemlju nakon što je već sletio u Melbourne, a razlog je što nije cijepljen protiv Covida. Posljednja četiri dana proveo je u imigracijskom hotelu.

Sudac Anthony Kelly je sedam i pol sati nakon početka saslušanja donio odluku kako Novaka Đokovića vlasti moraju pustiti u roku od 30 minuta te kako će država snositi sve sudske troškove. On je pronašao ”nerazumnost” u tome kako je donesena odluka kojom se otkazuje viza srpskom tenisaču nakon dolaska u zračnu luku.

Ova presuda temeljena je na proceduralnim pogreškama granične policije u postupanju s Đokovićem.

U prvih sedam sati Đokovićevi odvjetnici iznijeli su svoju stranu. Oni tvrde kako je srpski tenisač zadovoljio sve uvjete za ulazak u zemlju te da su službenici na granici propustili obavijestiti Novaka o tome da će mu suspendirati vizu.

Što je tvrdila Đokovićeva strana

Glavni argument Đokovićeve strane bio je taj da je on ispunio kriterije za privremeno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv bolesti COVID-19 jer je bio zaražen u prosincu. Pozvali su se na mišljenje jedne ekspertne skupine u Australiji po kojoj oni koji su nedavno preboljeli COVID mogu odgoditi cijepljenje do šest mjeseci nakon akutne bolesti kao privremeno izuzeće zbog “teške medicinske bolesti”.

Ovaj argument je podržao sam sudac, koji je naglasio kako je Đoković ispunio uvjete koje mu je postavio tamošnji teniski savez, a koje su poslije vlasti demantirale i odbacile kao valjane.

No postoje brojni dokazi kako je Đoković 16. prosinca, kada njegovi odvjetnici tvrde da je dobio potvrdu kako ima COVID, a i danima kasnije, sudjelovao u brojnim aktivnostima u javnosti te nije jasno kako je tada mogao u isto vrijeme biti zaražen i družiti se među ljudima.

Posljednje iz Melbournea

Istekao je rok za donošenje dekreta ministra za imigracijske poslove. Mediji u Australiji javljaju kako odluka neće biti donesena noćas po tamošnjem vremenu već sutradan.

Policija je zavela red pred zgradom u kojoj se Đoković nalazi sa svojim odvjetnicima gdje čeka odluku o deportaciji. Ispred se okupio velik broj navijača iz srpske zajednice, a došlo je do kraćeg sukoba s organima reda.

Stižu službene informacije iz Australije. Đoković nije priveden, čeka se odluka ministra. Đokovićev otac je plasirao lažne vijesti, piše gol.hr.

Ranije

Sportski novinar Telegrapha Oliver Brown objavio je na Twitteru kako je ispred ureda Đokovićevih odvjetnika “u značajnom broju prisutna policija” u bijelim kombijima.

“Ministar ima četiri sata da donese odluku”, napisao je Brown.

Ranije je napisao kako izgleda da je australska vlada odlučna da se ne osramoti samo četiri mjeseca prije saveznih izbora te da će deportirati Đokovića neovisno o odluci suda.

Đorđe Đoković je na televiziji Prva potvrdio da australske vlasti žele ponovno uhititi Đokovića.

Prema pisanju Nova.rs on je rekao kako je “Novak upao u ozbiljan politički vrtlog” te da ga “opet hoće zarobiti i zatvoriti”.

Novinarka Ksenija Pavlović na Twitteru je napisala da je Novak Đoković ponovno uhićen. Kaže da je informaciju dobila od Srđana Đokovića.

Svjetske agencije nisu još potvrdile ovu informaciju, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike