-1.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo S dolaskom novog češkog gazde radnici Đure Đakovića puni optimizma: Očekujemo veće...

S dolaskom novog češkog gazde radnici Đure Đakovića puni optimizma: Očekujemo veće plaće

Okrenula se budućnost u pozitivnom smjeru, nadaju se radnici u Đuri. Jer predugo je trajala napetost, iščekivanje, neizvjesnost, strah.

“Najgore je kad radnik krene razmišljati kao di ću, što ću, kako ću, ako imamo za raditi ne trebamo van niti kud”, kazao je Marko Jerković, zaposlenik Đure Đakovića.

Njegov kolega Đuro Berić kaže da mu nije dobro na poslu da bi otišao, a o odlasku, kaže, ne razmišlja.

I naravno s novom godinom i novim gazdom stigle su i nove želje. Veća plaća.

“Svi se nadamo da će bit bolje da ne dođe do raspada sistema, da će ići plaće gore”, kazao je Drago Blažević, zaposlenik u Đuri Đakoviću.

Poslovođa Dražen Štojs također kaže da na novu godinu gleda optimističnije.

“Svi su kod nas navikli da je plaća 15. i uvijek je tako. Radnici uvijek pitaju kakva je situacija zbog svega ovoga, ali kao što vide plaća ide sve ide tako da nema problema”, kazao je direktor Marin Nuić.

A o čemu se ustvari radi? Veliki češki konzorcij prošlo ljeto postavio je stvari vrlo jednostavno. Preuzet ćemo sve pogone u Slavonskom Brodu ako Hrvatska preuzme 300 milijuna kuna nagomilanih dugova. Država je rekla ok, ali Bruxelles ima stroga pravila oko državnog petljanja u privatni biznis.

I zato kad je pred Božić iz Europske komisije stigla vijest da je plan restrukturiranja Đure Đakovića odobren. I Vlada i novi investitori su nazdravili, nakon današnjeg sastanka nije bilo izjava samo priopćenje.

“Predstavnici društva Đuro Đaković prezentirali su svoje daljnje planove i proizvodne aktivnosti u narednom razdoblju.Sada ulazimo u razdoblje stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost Đure Đakovića, uz potporu strateškog partnera iz Češke”, navodi se u priopćenju Vlade.

A za tu održivost itekako bi značilo da Đuro dobije posao servisiranja američkih oklopnjaka Bradleya. I to ne samo onih 80 koji će možda kupiti hrvatska vojska, već da postane centar za servis Bradleya za cijelu regiju. Jer se već nagađalo da će i Bugarska i Rumunjska sklopiti sličan dogovor s američkom vojskom. Ali o tome još nitko ne želi otvoreno nagađati, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike