Inflacija u Hrvatskoj nastavila ubrzavati: U listopadu zabilježen rast cijena od 3,8 posto

Inflacija je u Hrvatskoj nastavila ubrzavati. Prema upravo objavljenom izvješću Državnog zavoda za statistiku radi se o vrlo značajnom porastu u odnosu na prethodni mjesec i isto razdoblje prošle godine. Naime, u rujnu je u odnosu na prošli rujan zabilježen rast cijena od 3,3 posto, a statističari u listopadu u odnosu na listopad 2020. zabilježili rast cijena od 3,8 posto.

Taj rast nije tako visok kao u nekim drugim europskim zemljama (npr. Njemačka i Francuska), ali porast od 0,5 postotnih poena u jednom mjesecu govori o zabrinjavajućoj akceleraciji rasta cijena. Sada je to već razina rasta u kojoj vlada premijera Andreja Plenkovića i Hrvatska narodna banka trebaju pažljivo procijeniti moguće inflatorne učinke. Samo su u listopadu u odnosu na rujan cijene u prosjeku porasle 1 posto.

“Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u listopadu 2021. u odnosu na rujan 2021. najviše su porasle cijene Odjeće i obuće, koje su u prosjeku više za 10,4% (nova kolekcija odjeće i obuće), cijene Prijevoza, koje su u prosjeku više za 1,3%, cijene Pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, koje su u prosjeku više za 0,7%, cijene Hrane i bezalkoholnih pića te cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,4%, i cijene Zdravlja, koje su u prosjeku više za 0,1%”, piše u izvješću Državnog zavoda za statistiku.

Do prije dva-tri tjedna bila je prevladavajuća teorija kako je rastuća inflacija u EU i Sjedinjenim Državama samo privremenog (tranzitornog) karaktera, no nakon zadnje objave rasta cijena u Sjedinjenim Državama sve je manje ekonomista koji podupiru tu teoriju te očekuju reakciju velikih centralnih banaka.

Hrvatska se sada pridružuje velikog grupi zemalja u kojoj inflacija može prerasti u ozbiljniji problem, piše Jutarnji.

Share This Article