Cijene nekretnina divljaju: Uskoro novi krug državnih subvencija

Još jedan krug APN-ovih kredita kreće na proljeće, potvrđeno je to Dnevniku Nove TV. Dok se čeka državna subvencija za stambeni kredit, cijene nekretnina divljaju pa si je tek rijetki i mogu priuštiti.

Pogled na more na splitskim Mejama ima cijenu. Iako je zgrada izgrađena davno, cijena prati trendove. Onaj tko se odluči za nekretninu od 37 kvadrata za svoj krov nad glavom, izdvojit će 160.000 eura.

A o ponudi i potražnji dobro zna Anica koja želi manju nekretninu. ”Manji stan ću. Djeca su otišla iz kuće. Ja sam u većem stanu s kojim, kad bih ga prodala, ne mogu kupiti 40 kvadrata”, kaže.

Cijene su u zadnje dvije godine porasle i do 30 posto, kažu u Udruženju poslovanja nekretninama. Najviše se traži novogradnja. Prodaje se i dok nije izgrađeno, a kupuju i stranci.

”Kvadrat novogradnje kreće se između 3000 i 4000 eura na dobrim lokacijama, kako u Splitu tako i u Zagrebu. Na rubnim područjima je između 2000 i 2500 eura”, otkriva Jasmina Biliškov iz Udruženja poslovanja nekretninama.

Euri se broje i za dizajn interijera. ”Prosjek je manji stan od 50 do 60 kvadrata. Ako se radi kompletna adaptacija stana, u smislu da se mijenjaju sve instalacije, namještaj, podovi, cijena projekta se kreće od 3000 do 5000 eura”, kazala je Katarina Kavain iz tvrtke za uređenje interijera.

Na cijene stanova utječu niske kamate na kredite, inflacija, ali i rast turističkog prometa, kažu stručnjaci.

”Sve ovisi o bankama. One su kod nas Bog i batina. Banka mora dati povoljne uvjete za kreditiranje mladih obitelji”, pojašnjava Marko Plazonja iz Agencije za promet nekretninama.

A prilika je uskoro i tu. Počinje još jedna runda subvencioniranih kamata za stambeni kredit. Idući natječaj za subvencionirane stambene kredite za mlade u planu je za proljeće 2022. godine.

Iz Ministarstva poručuju da je rast cijena nekretnina povezan s nizom faktora od kojih subvencije države ne mogu biti primarni uzrok.

Guverner HNB-a poručio je kako ne vidi promjenu u rastu cijena nekretnina dok se cijena novca, odnosno kamatnih stopa, ne promijeni. Drugim riječima, veće kamate mogu sniziti cijene nekretnina, piše Dnevnik.hr

Share This Article