Uvjeti za natjecanje za miss zaprepastili sve: Ovo je neprihvatljivo!

Unsplash

Francuske aktivistkinje za ženska prava digle su tužbu protiv organizatora izbora za Miss Francuske zbog diskriminacije, jer ne dopušta kandidiranje djevojkama nižim od 170 centimetara.

Grupa Osez le féminisme (Usudi se na feminizam) skupa s tri odbijene kandidatkinje optužuje organizatore, tvrtke Miss France i Endemol, za diskriminaciju na radu. Tvrde da je neprihvatljivo da je za kandidatkinje za izbor za miss preduvjet da budu više od 1,70 metara, neudane i “reprezentativne za ljepotu”.

Francuski zakon o radu zabranjuje tvrtkama diskriminaciju na osnovu godina, obiteljskog stanja, tjelesnog izgleda ili morala, objasnila je za AFP Violaine De Filippis-Abate, odvjetnica skupine Osez le féminisme. Sad je glavno pitanje mogu li se francuske natjecateljice za izbor miss tretirati kao zaposlenice.

Natjecateljice potpisuju ugovor, ali to nije ugovor o radu. Međutim, tužiteljice se pozivaju na raniju odluku suda iz 2013, kad je bivši kandidat za Mistera Francuske tužio organizatore iz sličnih razloga.

Sljedeće natjecanje za Miss Francuske zakazano je za 11. prosinca u Caenu na sjeveru Francuske, piše Jutarnji.

Share This Article