3.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Drama u centru Splita: Privedeni roditelji i dvoje djece nakon što su...

Drama u centru Splita: Privedeni roditelji i dvoje djece nakon što su sprječavali uklanjanje ilegalnog kioska

Danas se u centru Splita odvijala dramatična situacija u kojoj su na kraju privedene četiri osobe. Naime, u tijeku uklanjanja ilegalnog kioska pokraj Turističke palače supruga vlasnika obila je izaći iz objekta, zbog čega su vatrogasci morali provaliti i izvući je van, zajedno s dvojicom muškarca koja su u međuvremenu također ušla u kiosk.

Prethodno su uklonjena i četiri automobila parkirana oko kioska koja su trebala isto trebala spriječiti uklanjanje, zbog čega je osim vatrogasaca i policije na mjestu događaja intervenirala i pauk služba.

Privedene osobe su članovi obitelji u čijem je vlasništvu kiosk. Radi se o Dariju Alujeviću, njegovoj supruzi i sinu, a kasnije je uhićena i njihova kćer.

“Ovo je cirkus i objasnit ću građanima o čemu se tu radi. Doneseno je rješenje o uklanjanju kioska na koje je u roku uložena žalba. Prije nego što je žalbeni rok završen, doneseno je rješenje o izvršenju koje nema pravnu snagu. Ono nije izvršno zbog toga što nam nije uručeno. Znači, Grad Split je donio osnovno rješenje i na to rješenje o izvršenju uklanjanja, međutim mi ga nismo zaprimili, već nam je telefonskim putem javljeno da će se vršiti uklanjanje”, rekao je Alujević za Slobodnu Dalmaciju.

Dodaje i da je Županija poništila rješenje Grada, te da se ovdje radi o protuzakonitoj proceduri. Obitelj također tvrdi da je grad požurio s uklanjanjem, jer su dobili rješenje od županije da se radi o pomorskom dobru i zato nije nadležan Grad Split.

​No, iz Grada imaju drugačiju verziju priče. Na teren je izašao i dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je također obratio novinarima i objasnio detalje oko uklanjanja kioska.

“Ta trafika sprječava dovršetak ovog dijela Rive od 2016. godine. Ona je tu ilegalno, bez ijednog papira, nikome ništa ne plaća. Stoji u prostoru i vremenu bez da ijedna inspekcija, ijedno tijelo, reagira prema njoj. Prva i glavna odgovorna osoba koja je trebala svih ovih godina reagirati je zaposlenik Lučke kapetanije, čiji je ured pokraj nas i koji pet godina ne postupa na pomorskom dobru. Znači, pet godina Lučka kapetanija dozvoljava bezakonje ispred njihovog ureda”, objasnio je slučaj Ivošević.

Dodao je kako Grad ima važeće rješenje o izvršenju uklanjanja objekta te da žalba ne može odgoditi izvršenje, a komentirao je i “anarhiju” za koju smatra da se odvila prilikom izvršenja gradske odluke.

“Dolazimo do toga da sa zakonima, a mnogi su dali svoje živote da bi imali uređen sustav, nitko u ovoj državi ne može uvesti red. Nitko nije u stanju natjerati sustav da radi, nitko ne smatra da ima ovlasti nad nečim što je očito nezakonito, što pet punih godina potpuno nezakonito u centru Splita sprječava dovršetak Rive. (…) Možete izgraditi 3 bespravna objekta na Marjanu, možete se gore baviti s 2 ilegalne djelatnosti, možete imati bespravni kiosk u centru grada na Rivi, možete imati ilegalnu djelatnost u tom kiosku… Mislim da država nekim ljudima ni ne treba, neki se vrlo dobro snalaze u anarhiji i koriste sve rupe našeg sustava”, zaključio je Ivošević u svom stilu, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike