6.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Pad društvenih mreža: Bogatstvo Marka Zuckerberga potonulo za 7 milijardi dolara

Pad društvenih mreža: Bogatstvo Marka Zuckerberga potonulo za 7 milijardi dolara

Bogatstvo Marka Zuckerberga u nekoliko je sati palo za gotovo sedam milijardi dolara, nakon što se oglasila zviždačica i zbog prekida rada nekoliko aplikacija, javlja Bloomberg.

Pad dionica u ponedjeljak je Zuckerbergovu vrijednost snizio na 120,9 milijardi dolara, zbog čega je osnivač Facebooka pao na peto mjesto Bloombergovog indeksa milijardera. Od 13. rujna izgubio je oko 19 milijardi dolara.

Wall Street Journal 13. rujna počeo je objavljivati niz priča u kojima navodi da je Facebook bio upoznat s problemima na popularnim aplikacijama, prenosi N1.

Osim toga, zviždačica Frances Haugen otkrila je u intervjuu da Facebook daje prednost profitu nad javnim dobrom, a svoje tvrdnje potkrijepila je s više od deset tisuća stranica internih istraživanja i dokumenata. Haugen je radila kao menadžer proizvodnje u Facebooku, a navodi da je Facebook znao da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, ali da kompanije nije reagirala na to.

Zviždačica će iznijeti svoje optužbe protiv društvene mreže i pred američkim Kongresom.

Problemi s nizom aplikacija

Podsjetimo, u ponedjeljak su počeli problemi s nizom aplikacija. Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger, dvije društvene mreže i dvije aplikacije za dopisivanje pale su u ponedjeljak čime su zahvaćeni deseci milijuna korisnika u svijetu, prema specijaliziranim stranicama za praćenje platformi.

“Svjesni smo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima. Radimo na tome da vratimo stvari u normalu što je prije moguće i ispričavamo se za bilo kakve neugodnosti”, poručili su iz Facebooka na Twitteru.

“Iskrene isprike svima koji su trenutno pogođeni prekidima usluga na Facebooku. Imamo problema s umrežavanjem, a timovi rade što je brže moguće na otklanjanju poteškoća”, objavio je u večernjim satima glavni tehnički službenik Mike Schroepfer.

Facebook je ove godine već doživio sličan problem u ožujku i srpnju.

“Indikativno je da su sve Zuckerbergove mreže pale odjednom”

“Indikativno je da su svi Facebookovi servisi pali istovremeno i u svim dijelovima svijeta, što je vjerojatno prvi takav zabilježeni slučaj do sada. Stoga, je moguće zaključiti da se ne radi o grešci na serverima budući su oni odvojeni i raspoređeni za pojedine servise kao i s obzirom na regije”, rekao je za Večernji Petar Tanta, komunikacijski stručnjak i direktor CTA komunikacija.

“Rano je govoriti o čemu se radi, vrijeme oporavka će puno toga reći o opsegu problema koji je doveo do svjetskog pada Facebooka i njegovih servisa. Facebook ima snažne i dobro razrađene protokole za oporavak, i vjerojatno niz scenarija u slučaju raznih napada i kvarova. No, ponavljam, ovoga puta indikativno je da je sve palo odjednom, a ne pojedinačno i po regijama”, dodao je.

“Facebook nije pod hakerskim napadom”

“Oni imaju farme servera po cijelom svijetu i ako im se urušio samo jedan čvor, nakon njega pada njih 10 i normalno je da im se ne može pristupiti. Kao jedan dokaz da ovo nije hakerski napad, mogu izdvojiti kako Facebook i Instagram imaju razdvojenu infrastrukturu i rade neovisno jedan od drugog. Da su napali jedan, drugi bi radio”, rekao je za 24sata stručnjak za informacijsku sigurnost Dalibor Vlaho.

U slučaju da se i radi o nekom hakerskom napadu, kaže da bi to bio najveći takav pothvat na svijetu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike