12.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pandorini dokumenti: Najveće curenje tajnih dokumenata svjetskih bogataša i lidera

Pandorini dokumenti: Najveće curenje tajnih dokumenata svjetskih bogataša i lidera

Milijuni dokumenata dokazuju tajne dogovore i imovinu više od 100 milijardera, 30 predsjednika i premijera te 300 javnih dužnosnika, otkriće je koje su u nedjelju popodne objavilo čak 150 svjetski medija koje je surađivalo. Riječ je o analizi za sada najveće količine procurenih podataka, nazvanih Pandorini dokumenti.

Čak 11,9 milijuna dokumenata kompanija zaduženih od strane klijenata da stvore zaklade i račune u poreznim oazama diljem svijeta dano je Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara. Oni su u suradnji s 150 medija diljem svijeta radili je na analizi dokumenata koji govore o tome kako brojni javni dužnosnici i političari kao i milijarderi imaju tajne bankovne račune, zemljišta te kako su mnogi od njih uspjeli na zakoniti način platiti manji ili nikakav porez.

Istraga je trajala 18 mjeseci, piše Guardian.

Otkrilo se ja jordanski kralj Abdull ima carstvo nekretnina vrijedno čak 100 milijuna dolara, a nekoliko sati prije objave Pandorinih dokumenata u Jordanu je blokirane stranice Međunarodnog konzorcija.

Čak dva čelnika europskih zemalja navedena su u dokumentima. Češki premijer Andrej Babiš morat će odgovoriti na pitanja zašto je koristio offshore kompaniju da kupi dvorac vrijedan 22 mijuna dolara, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike