18.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o velikom skoku novozaraženih: Možemo se nadati da je...

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o velikom skoku novozaraženih: Možemo se nadati da je slučajno. Odgovorila na pitanje je li moguće da se sve mjere ukinu

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da sve županije bilježe porast slučajeva. Nema većih žarišta, a najviše novozaraženih je iz Zagreba, Zagrebačke te Splitsko dalmatinske županije. Posljednji put smo ovako visoke brojke bilježili sredinom svibnja, kada je završavao treći val.

Prošle godine u jesen smo ulazili s puno manjim brojevima. Točnije, imali smo tristotinjak zaraženih na početku školske godine.

Hoće li četvrti val biti najteži do sada? S koronom je teško išta više predviđati, no broj novozaraženih više nije toliko bitan koliko je njihovo opterećenje bolničkog sustava.

O tome što možemo očekivati u danima koji dolaze više je u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak kazala Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Pavić Šimetin navodi kako je najveći skok u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

“Posebno žarište i poseban razlog za ovakav veliki skok novih zaraženih kakav imamo danas – nemamo, ali iza nas je razdoblje u kojem imamo porast. Nadamo se da će ovaj broj biti izolirani i da ćemo se vratiti na nešto niže brojke sljedećih dana”, kazala je Pavić Šimetin.

Na pitanje novinara, radi li se o brojkama koje se pokazuju nakon otvaranja škola i kafića, Pavić Šimetin odgovara: “To je sad prerano da bi se moglo govoriti o efektu otvaranja škola, isto se odnosi na ugostiteljsku djelatnost”.

“Možemo se nadati da je slučajno i da ćemo se vratiti u nekakve niže brojke”, dodala je Pavić Šimetin.

Za novu koronakartu koja će biti objavljena u četvrtak se nada da će biti bolje od crvenog, ali… “S obzirom na brojke koje smo imali do nedjelje, teško je očekivati da ne bude crveno”.

O postrožavanju epidemioloških mjera navodi da Stožer svakodnevno razmatra situaciju i mjere.

“Ova neka otvaranja su posljedica nužnosti. Došlo je takvo godišnje doba kad treba krenuti u školu, kad se ne može inzistirati na događanja i djelatnostima isključivo na otvorenom. Zato su otvaranja. Teško je reći koje bi mjere mogle uopće doći u obzir, ali u svakom slučaj – sve se razmatra”, objasnila je Pavić Šimetin.

Kaže kako nije moguće da se sve mjere ukinu. “O tome se može razgovarati na razini ‘vjerojatno’ ili ‘možda’, ali na razini ozbiljne odluke se ne može razgovarati”, rekla je.

O novim uputama za vrtiće i škole navodi kako se situacija treba sagledati kakva je bila u svakom pojedinom slučaju.

“Različito je ako je dijete imalo izražene simtome bolesti dok je bilo u vrtiću jer znamo da, ne samo djeca, kad imaju simptome bolesti – više šire zarazu na druge”, objasnila je i dodala: “Što su znakovi bolesti teži, to je širenje zaraze jače”.

“Ako dijete kiše i kašlje, jače širi zarazu nego ako nema znakova bolesti. Još i taj čimbenik treba uzeti u obzir i onda prema tome epidemiolog donosi odluku”, rekla je Pavić Šimetin.

“S obzirom da mala djeca puno manje šire djecu, pogotovo prema odraslim osobama, onda je moguće i postupiti tako da ne moraju svi u samoizolaciju”, rekla je Pavić Šimetin.

Za odgojiteljice navodi kako s njima treba vidjeti koliko je pojedina odgojiteljica i je li bila u kontaktu s bolesnim djetetom.

“Ako je bila u kontaktu s bolesnim djetetom, onda bi trebala ići u samoizolaciju. To, naravno, ako nije cijepljena ili ako nije preboljena unazad devet mjeseci. To je ujedno i apel svim odgajateljima – moraju se cijepiti”, istaknula je Pavić Šimetin.

Komentirala je i nošenje maski u višim razredima osnovne škole. Naime, ako dijete dođe u školu i nema zdravstvene prepreke za nošenje maske koje utvrđuje školski liječnik, ono mora imati masku.

“Sva druga djeca moraju nositi masku i to upravo moraju nositi zbog te djece koja su bolesna jer ju ne mogu nositi. Prema tome, takvo dijete ne može ići u školu”, zaključila je Pavić Šimetin, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike