19.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Aladrović o planu mjera i potpora za jesen

Aladrović o planu mjera i potpora za jesen

Stižu i potpore za srpanj onima sa srezanim primanjima zbog epidemije, a rok za podnošenje zahtjeva Istječe sutra. Curi vrijeme i za pripreme za jesenske potpore, a koje su mjere na stolu i je li to možda niži PDV za ugostitelje – Marini Brcković odovara ministar Josip Aladrović, piše RTL.

Dobar dan ministre. Najprije da vas pitam, koliko je dosad stiglo zahtjeva za covid potpore za kolovoz, a koliko ih očekujete?

Pa kada govorimo o posljednjoj tranši zahtjeva, s obzirom da je sutra posljednji dan do kada se trebaju predati i danas brojimo nešto manje od 50 tisuća za 50 tisuća radnih mjesta, a nešto više od devet tisuća zahtjeva mogu se predati do sutra i mi očekujemo da će svi oni poslodavci koji imaju pravo na covid potpore za mjesec srpanj to i učiniti sutra do kraja dana.

Mogu li poduzetnici i najesen računati na potpore?

Krajem ovog tjedna ćemo održati sastanak sa socijalnim partnerima i tada ćemo izdefinirati sve sektore. Međutim, očekujemo da će to biti značajno, značajno, uži sam segment kojima će potpore na ovaj način biti potrebne.

Tu govorimo o ugostiteljstvu?

Govorimo pretežito o ugostiteljstvu i prijevozu. Prelazimo iz očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta i kombinirat ćemo očuvanje tog jednog uskog segmenta kojima je i dalje potrebna pomoć, ali s druge strane veću količinu novca i sredstava iz državnog proračun, ali iz europskih fondova usmjerit ćemo prema kreiranju novih radnih mjesta.

O kolikom broju i kojim novim radnim mjestima se radi?

Mi smo vlastite ciljeve postavIli na razini oko 100 tisuća novih radnih mjesta i siguran sam da ćemo ih u našem mandatu uspjeti ostvariti. Ono što možemo vidjeti iz proteklih godinu do dvije dana, vrlo propulzivna događanja u sektoru graditeljstva, IT industrije i kreativnih. Također prerađivačka koja je čitav niz godina bilježila smanjenje, sada bilježi povećanje radnih mjesta.

I sami ste rekli da je turistička sezona dobra. Pa je li sada vrijeme da se ugostiteljima smanji PDV za piće na 13 posto?

Sada je teško reći, ali sigurno ćemo tijekom jeseni i o tome razgovarati.

Hoće li se potpore vezati samo za one s covid potvrdom?

Za mjesec srpanj smo prvi put uveli ta pravila i njih ćemo nastaviti i dalje. Jednostavno odgovornost svih nas je između ostalog i na nepravilnom trošenju sredstava državnog proračuna i poreznih obveznika i na taj način želimo suportirati one koji su najodgovorniji.

Slomili ste ruku na humanitarnom nogometnom turniru u Splitu. Kako se snalazite s rukom u gipsu?

Pa da, u petak je bila ta nezgoda koja je završila lomom lakta. nakon četiri dana se snalazim bolje, postoje određene poteškoće ali sanirat ćemo to. Moramo raditi i biti prisutni na radnom mjestu i moram izvršavati sve obaveze koje stoje predamnom. Tako da posao sigurno neće trpjeti, a ruka će zacijeliti.

Tražili ste savjet kako obući odijelo? Sako niste uspjeli, košulju jeste. Tko vam je pomogao i kakve ste sve pametne savjete primili?

Bilo je različitih savjeta, međutim očito nijedan od njih nije urodio plodom jer ako nisam uspio obući. Možda bude više sreće narednih dana. Supruga pomaže u oblačenju i svemu što ne mogu sam, ali kažem to će trajat dva tri četiri tjedna, a nakon toga ću ponovno biti u punoj spremi, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike