10.8 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Saborska matematika ili 3x8: Kome će se Škoro prikloniti, ako želi ostati...

Saborska matematika ili 3×8: Kome će se Škoro prikloniti, ako želi ostati potpredsjednik Sabora

Piše: Ante Rašić

Iako je mjesto potpredsjednika Sabora više protokolarno, ipak ima veliku političku težinu i značaj, a odlaskom Miroslava Škore i padom Domovinskog pokreta na samo osam zastupnika, otvara se pitanje kome će to mjesto pripasti i ima li Domovinski pokret šanse zadržati ga.

Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji v.d. predsjednika Domovinskog pokreta Marijo Radić izjavio je da će Domovinski pokret zadržati to mjesto i da neće imati osam već dvanaest članova kluba. Tragom te rečenice nazvali smo izgledne partnere Hrvoja Zekanovića iz Suverenista i Nikolu Grmoju iz Mosta.

Hrvoje Zekanović iz Suverenista bio je prilično jasan i kratak. „Da smo htjeli biti dio kluba Domovinskog pokreta onda ne bi pravili svoj klub. Nije nas nitko kontaktirao niti pitao za tu mogućnost”.

Nikola Grmoja bio je također jasan: „ Poštovali smo izborni rezultat, no ako će Domovinski pokret htjeti smijeniti Miroslava Škoru, mi ćemo inzistirati na svom kandidatu jer u toj situaciji imamo isti broj zastupnika u klubu. Grmoja je iznio i još jedan zanimljiv detalj, da Miroslav Škoro može ostati potpredsjednik Sabora u koliko za to bude većina u Saboru što nije opcija za odbaciti.

Činjenica je da o svemu odlučuje saborska većina, no i tu se HDZ dovodi u nezgodnu situaciju, jer ako podrže kandidata Domovinskog pokreta onda će biti očito da slijedom recentnih događanja u županijama, poput Splitsko – dalmatinske i gradova poput Velike Gorice gdje je Domovinski pokret ušao u vlast s HDZ-om, sam odlazak dosadašnjeg lidera Domovinskog pokreta i situacija u toj stranci znače neku povezanost.

Miroslavu Škoru i Vesni Vučemilović ostaje nekoliko mogućnosti u Saboru oko priklanjanja ili nepriklanjanja nekom klubu. Postoji mogućnost da oboje nastave rad kao neovisni zastupnici ili da se priklone Karolini Vidović Krišto i Milanu Vrkljanu, što nije isključeno s obzirom na nedavnu javnu ispriku Miroslava Škore na jednoj od javnih televizija, čime bi mogli formirati klub neovisnih zastupnika.

Ostaju opcija da se priklone Suverenistima, skupa s Vidović Krišto i Milanom Vrkljanom pa bi taj klub imao osam zastupnika kao Most i Domovinski pokret ili opcija da se priključe Mostu kada bi klub Mosta s njima imao najlegitimnije pravo da ima svog potpredsjednika Sabora, a jedan od uvjeta sigurno bi bio da Miroslav Škoro ostane potpredsjednik Sabora, samo ne ispred Domovinskog pokreta već ispred Mosta. Ova nam se opcija čini najmanje vjerojatnom, no u politici nikada ne reci – nikada.

U svakom slučaju čeka nas zanimljiva jesen u Saboru, odluka o tome tko će biti novi ili stari potpredsjednik Sabora ovisi isključivo o saborskoj većini.

Škoro potvrdio: Istina je, zatražio sam ispisnicu iz Domovinskog pokreta

Najnovije

Još iz rubrike