23.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Loše vijesti za sve one koji vole smokve: Uzgajivači su ovu godinu...

Loše vijesti za sve one koji vole smokve: Uzgajivači su ovu godinu prekrižili

Loša vijest za sve koji proizvode, ali i vole – slatku kraljicu Mediterana. 180 hektara nasada smokava u Zadarskoj županiji ove će godine dati tek 20 do 50 posto uobičajenog uroda. Krivac je proljetni mraz koji je zaustavio smokve u trenutku buđenja iz „zimskog sna“. Slično je u cijeloj Dalmaciji, pa se uz kašnjenje u dozrijevanju očekuje i poskupljenje ove slastice!

Eugen koji proizvodi poznate slastice od smokava ima 160 stabala koja će ove godine dati tek 20 posto uobičajenog uroda, a i on kasni s dozrijevanjem mjesec i pol.

„Kad imamo normalnu smokvu, onda ih je 25 u kilu, a ovo su ove od ove godine što su ajmo reći ono kao kod životinja surogat od smokve. To je nakon leda. One su mjesec dana bile bez soka i onda su počele izlaziti. Evo što smo dobili“, pojasnio je proizvođač smokava i slastica od smokava Eugen Novaković iz Posedarja.

Rodila su samo ona stabla koja nisu bila direktno izložena hladnim strujanjima s Velebita.

„Nešto ćemo iskoristit i to većinom za marmeladu, ali smokvu zelenu, kao konzumnu smokvu, nećemo moći iskoristiti“, rekao je Eugen Novaković iz Posedarja.

Razlog za podbačaj dalmatinskih smokovika je bio u temperaturnom šoku za smokve u proljeće.

„Moramo znati da su početkom travnja bile dosta niske temperature, bilo je hladno, a ona je kao subtropska voćka dosta osjetljiva na kasne proljetne mrazove, a kad govorimo o tlu, onda uvijek moramo paziti na prikladnost tla prilikom podizanja nasada“, tvrdi viši stručni savjetnik za poljoprivredu i hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Zvonimir Vlatković.

Na najvećoj plantaži u Ravnim kotarima smokve su se nakon uskrsnog mraza povukle, a kada je konačno zatoplilo, odjednom su krenule izbacivati mnoštvo plodova koje stabla ne mogu iznijeti.

„Pogotovo petrovke koje ranije krenu. To je ova linija ovdje, koja se vidi. Sad dolazi taj drugi plod. Prvi, skoro ga nije ni bilo. Ove druge sorte, zamorčica i bjelica, one taman negdje sada dolaze, ali kasni sve. I bit će puno manje roda u berbi“, rekao je direktor i vlasnik Poljoprivredne zadruge Maslina i vino Radoslav Bobanović iz Polače.

Najveći uzgajivač smokava na zadarskom području vjeruje da će imati količine dovoljne za opskrbu trgovačkog lanca s kojim imaju ugovor, ali više od par stotina kilograma dnevno neće biti moguće ubrati.

„600 stabala puta 40 kila to bi bilo realno, ali ako na 600 stabala dobijemo 10 kila, bit ćemo zadovoljni“, ističe Radoslav Bobanović.

Uzgajivači su ovu godinu prekrižili i bit će sretni, kažu, ako je ovo bila iznimna godina. Više strepe od neizvjesnih klimatskih promjena i da kasnoproljetni mrazevi ne ugoze urod i idućih sezona, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike