4.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Staničić: Premašena očekivanja HTZ-a, na 70% smo od 2019.

Staničić: Premašena očekivanja HTZ-a, na 70% smo od 2019.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da su očekivanja HTZ-a premašena jer su planirali 60% do 65% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu, a s obzirom na sadašnje kumulativne rezultate to je 70 posto. Naglasio je da je to nastavak pozitivnog trenda turističkog prometa u dosadašnjem dijelu turističke godine te da se i dalje bilježi preko milijun turista na dnevnoj bazi.

– Splitsko i dubrovačko područje bilježe porast avioprometa, ali tako je i u zadarskoj, krčkoj, riječkoj i pulskoj zračnoj luci. Veseli podatak da imamo više od 340 izravnih avionskih letova prema hrvatskim destinacijama, da u Hrvatsku danas lete više od 63 aviokompanije, a i izravno smo povezani sa SAD-om. Sve to daje nadu da će biti dobra i postsezona, uz uvjet da nastavimo s pozitivnom epidemiološkom situacijom i da i dalje budemo najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, kazao je Staničić.

– Najbolje popunjeni su kapaciteti vodeće kategorije jer turisti traže komoditet, kvalitetu i konfor. S obzirom na epidemiju traže i izoliranost od ostalih turista i smještajne kapacitete koje nude privatnost i, prema našim podacima, traži se krevet više. Prema dosadašnjem tijeku turističkog prometa za očekivati je da će se taj trend nastaviti i u idućim danima i tjednima, rekao je.

Apelirao je da se treba pridržavati svih mjera Stožera, a onima koji se nisu cijepili poručio “da učine taj mali napor jer o tome ovisi i nastavak turističke sezone i cijela hrvatska ekonomija”.

– Očekujem da ćemo ostati u “narančastome” iako neke zemlje poput Njemačke i Poljske imaju svoj sustav mjereja zaraženih pa smo prema njima u “zelenom”, a upravo su to dva tržišta među prvih pet po turistima u Hrvatskoj. Mislim da trebamo biti optimisti, ali moramo biti oprezni i pridržavati se svih mjera kako bismo ostali najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, rekao je Staničić.

– Za pripremu sezone 2022. potrebna je dobra komunikacija i turističkog sektora i Vlade kao što je to bio slučaj i ove godine. Mislim da smo svi dobro odradili domaću zadaću i da smo se svi dobro pripremili za ovo godinu i nema razloga da tako ne bude sljedeće godine. Trebamo promišljati o održivom razvoju turizma, da ponovno radimo na turizmu koji će biti disperziran na cijelu godinu, na taj način čuvamo naše ključne resurse i ostvarujemo što veći financijski prihod, da ne brojimo samo dolaske i noćenja, zaključio je Staničić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike