8.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Spremaju se posebne mjere za proslavu Velike Gospe: To je u ovim...

Spremaju se posebne mjere za proslavu Velike Gospe: To je u ovim prilikama strogo zabranjeno

Traju pripreme za proslavu blagdana Velike Gospe. ”To je kako znamo najposjećeniji dan u našem svetištu od strane hodočasnika koji će sa svih strana poput rijeke slijevati se u ovu dolinu”, rekao je vlč. Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta za Dnevnik Nove TV.

Broj hodočasnika nije ograničen, ali se slavlje, kao i prošle godine, odvija pod epidemiološkim mjerama. ”Obavezno pored pitke vode će biti dezinfecijsko sredstvo i molimo građane da se pridržavaju mjera i da misle na sebe i sve druge koji dolaze poslije njih”, istaknuo je Darko Barjaktarević iz TZ Erdut. Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske, izvijestila je reporterka Barbara Majstorović Ivezić.

”Dok se budu kretali vjernici, iako su sve mise vani na Trsatu, moraju nositi, odnosno preporučuje se, da nose maske. A kada nađu svoje mjesto, kada sjednu, mogu ih skinuti”, rekao je Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske.

U Sinju ponovno bez procesije. ”Nažalost, to je nemoguće ostvariti ako želimo biti odgovorni, ako želimo sačuvati što više naroda od zaraze ili ne daj Bože – od smrti”, rekao je fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog Samostana Gospe Sinjske.

Jedna od specifičnosti svetišta u Sinju i Aljmašu je doticanje Gospine slike ili kipa. ”To je u ovim prilikama strogo zabranjeno”, napomenuo je Čovo. ”Ja to inače uvijek naglašavam i kad nije bilo korone. Svoju pobožnost mogu i bez doticaja obaviti”, smatra Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, fratar Kocijan poziva vjernike da se drže epidemioloških preporuka. ”Nećemo brojati koliko će ljudi doći, svi su dobrodošli…”, zaključio je Kocijan, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike